BUDUĆNOST ČOVEKA

Ako se pitate kako tehnologija utiče na naše telo, pred vama je 3D model i nije ni malo laskav kad je u pitanju ljudska vrsta.

 

Naučnici su napravili model Mindi, koja predstavlja kako bi mogla da izgleda žena, tj. ljudska vrsta za nešto manje od 800 godina.

ljudska vrsta

– Način na koji držimo telefone može da izazove naprezanje u određenim tačkama, izazivajući „tekstualnu kandžu“, što može da dovede do bola, slabosti i gubitka obima pokreta u zglobu i šaci – rekao je dr Nikola Đorđević iz Med Alert Help-a, jedan od naučnika koji je učestvovao u projektu.

U svakom slučaju model prikazuje ženu koja ima pogrbljena leđa, šake sa kandžama, širok vrat koji je posledica stalnog gledanja ka dole, povijene laktove.

„Način na koji držimo telefone može da izazove naprezanje u određenim tačkama, izazivajući „tekstualnu kandžu“, što može da dovede do bola, slabosti i gubitka obima pokreta u zglobu i šaci“, izjavio je dr Nikola Đorđević, za Dejli mejl.

U čitav projekat bilo je uključeno više naučnika, koji su prvo pribavili naučna istraživanja i stručna mišljenja o tome kako upotreba tehnike utiče na naše telo, a zatim su sa 3D dizajnerom pažljivo napravili model.

Skvrčeni prsti i savijeni laktovi

Godine gledanja u pametne telefone i ekrane računara mogle bi za ishod da imaju pogrbljeno držanje, a ruke će biti trajno oblikovane u kandže zbog stalnog držanja pametnih telefona, tvrde oni.

„Kada radite na računaru ili gledate u svoj telefon, mišići na zadnjoj strani vrata moraju da se kontrahuju kako bi vam držali glavu gore“, objašnjava drugi naučnik, K. Danijel Riv, zašto je model izuzetno pogrbljen.

„Što više gledate prema dole, mišići moraju jače da rade kako bi vam glava bila podignuta. Ovi mišići mogu preterano da se umore i mogu da bole od gledanja u pametne telefone i tablete, ili od provođenja većine radnog dana na računarima“, dodaje.

Izvor: Index.hr