OSEĆAJ KOMFORA I TOPLINE

Podno grejanje vam može obezbediti savršeni osećaj udobnosti i prijatnosti tokom hladnih zimskih dana, a koje su njegove prednosti saznaćete u nastavku!

 

Izlišno je postaviti pitanje da li volite da hodate po toplim podovima tokom zime. Da, naravno da volite. Svi volimo osećaj komfora i topline koja se širi telom kada gazimo po površini koja je temperature tela, umesto da pretrčavamo s jednog mesta na drugo ako smo zaboravili da obujemo kućne papuče.

podno grejanje

Tradicionalni sistemi grejanja, kao što su kamini, radijatori i klima uređaji, su neefikasni u poređenju sa sistemima grejanja zračenjem jer direktno zagrevaju vazduh. To uzrokuje da se vruć vazduh diže dok hladan tone, što dovodi do neravnomerne raspodele toplote u prostoriji. Podno grejanje prevazilazi ovaj problem tako što direktno zagreva predmete i ljude u prostoriji.

Zavisno od vrste, sistemi podnog grejanja rade na principu tople vode koja cirkuliše kroz cevi ili propuštajući električnu struju kroz žice koja stvara električni otpor. Toplota se zatim širi i ravnomerno zagreva ostatak prostorije putem zračenja. Međutim, to nije sve. Evo zanimljivih činjenica o sistemima podnog grejanja koje možda niste znali:

1. Pruža ujednačeno zagrevanje

Najveća prednost sistema podnog grejanja je sposobnost da ravnomerno zagreva prostoriju i podove. Sistemi za grejanje na bazi strujanja vazduha koriste ventilacione otvore za distribuciju toplog vazduha po prostoriji. Lokacija ventilacionih otvora određuje koji delovi sobe će biti topliji od drugih. Nasuprot tome, podno grejanje radijacijom zagreva ceo pod, što ravnomerno zagreva prostorije i ujednačava temperaturu.

2. Ne zahteva nikakvo održavanje

Sistemi podnog grejanja ne zahtevaju nikakvo održavanje. Kada se instaliraju, trajaće 20+ godina bez ikakvih problema. Jedino održavanje koje ćete morati da vršite je održavanje samih podova – a i tu ćete biti u prednosti. Vaši podovi će se sušiti za tren oka – zbogom preskakanju mokrih površina!

3. Ne proizvodi buku

Klima uređaji ili fenk oil radijatori proizvode zvuk dok izduvavaju vazduh, baš kao i peć koja pucketa u pozadini. Ukoliko ste tip osobe koju zvukovi ometaju dok radi, može vam biti teško da se fokusirate uz ovakvu zvučnu pozadinu. Ovo neće biti problem sa podnim grejanjem jer je veoma tiho – gotovo nečujno. Dakle, nećete čuti ništa dok su uključeni.

4. Može se koristiti na svim vrstama podova

Sve vrste podnih obloga su prikladne za podršku podnom grejanju. Naravno, različite vrste podova će zahtevati različite tipove sistema, ali bitno je da znate da su svi podržani. Jedan od najboljih izbora koje možete da napravite je prirodni kamen. Jedan od najčešće korišćenih kamena u modernom dizajnu enterijera za podove je travertino. Kao i drugi oblici keramičkih podnih obloga, travertino kamen je odličan prirodni provodnik toplote što ovaj kamen čini izuzetno pogodnim za upotrebu u sistemima podnog grejanja.

5. Ne izaziva alergije

Za ljude koji pate od alergija, astme ili učestalih respiratornih infekcija grejanje klima uređajima je jedna od najgorih opcija. Prašina i alergeni koji se prirodno nalaze svuda oko nas se podižu i konstantno kruže prostorom. Svakodnevno udisanje ovih alergena neminovno dovodi do reakcije – da, to može biti razlog zašto vam tokom cele zime suze oči i curi nos. S druge strane, podno grejanje ne pokreće vazduh, što znači da u prostoriji nema cirkulacije prašine ili drugih alergena. Ovo je velika prednost koja olakšava živote pomenutim rizičnim grupama.

6. Energetski je efikasno

Podno grejanje je jedan od energetski najefikasnijih načina zagrevanja vašeg doma. U stvari, ovaj vid grejanja se smatra za najmanje 20 do 25% energetski efikasnijim od sistema grejanja koji izduvavaju vazduh. To je zato što je toplota ravnomerno raspoređena po prostoriji, tako da nema potrebe za pregrevanjem prostorije da bi se nadoknadile hladne tačke. Pored toga, podno grejanje je veoma efikasno jer se ne oslanja na kanale koji mogu da propuštaju toplotu.

7. Jednostavno se instalira

Električni sistemi za podno grejanje su toliko laki za ugradnju da uz par tutorijala verovatno možete i sami da ih postavite. Koji električni sistem za podno grejanje ćete odabrati zavisi od velikog broja varijabli uključujući budžet i mogućnosti ugradnje, ali dobra vest je da se sistemi podnog grejanja mogu koristiti pod skoro svim vrstama podova – na prirodnom kamenu (koji je ujedno i najbolji i najizdržljiviji odabir, keramičkim pločicama, laminatima, prirodnom drvetu itd.).

8. Imaćete više prostora za nameštaj i dekoracije

Ako ste koristili glomazne TA peći ili radijatore, iznenadićete se koliko će prostora u vašem domu osloboditi podno grejanje. Konačno ćete moći da stavite radni sto pored prozora ili napravite drugi vid željenog razmeštaja, jer ne postoje grejna tela koja morate da pazite da ne zagradite, kako ne bi došlo do gubitaka toplote.

9. Lakše održavanje higijene

Boli vas glava pri samoj pomisli da treba da očistite radijator ili filtere klima uređaja? Da, oba posla znaju biti prilično nezgodna i nezahvalna. U radijatorima se prašina nakuplja na teško dostupnim mestima, te se morate služiti brojnim pomagalima kako biste ih očistili, dok vađenje i ponovno postavljanje filtera zna da bude mukotrpno (da ne govorimo o stanju kupatila nakon toga). Podove svakako morate oribati u sklopu redovne rutine čišćenja vašeg doma, a samim tim ste završili održavanje higijene sistema grejanja!