ISKUSTVA DRUGIH

Ako privatna zdravstvena ustanova bude vaš izbor, obratite pažnju na ocene korisnika koje se tiču cena pregleda.

 

Većina zaposlenih u Srbiji ima obavezno zdravstveno osiguranje koje nam omogućava da se lečimo u državnim lekarskim ustanovama. Korisnici njihovih usluga su često podeljeni – postoje oni koji su zadovoljni, ali i oni koji se radije odlučuju da izdvoje određenu svotu novca i da se onda o njihovom lečenju brine privatna zdravstvena ustanova.

privatna ustanova

Mnogo je faktora koji utiču na ovu odluku ono na šta se pacijenti u tom slučaju najčešće oslanjaju su iskustva drugih najčešče prijatelja ili članova porodice. Da biste dobili pravu sliku o radu lekara i zdravstvenih usanova sve što treba je da posetite sajt Hipokratije na kome možete pronaći preko 1.300 iskustva pacijenata iz preko 2.000 zdavstvenih ustanova u celoj Srbiji.

Najlakši put do najbližeg lekara

Sajt Hipokratija vam omogućava da pretražujete bazu medicinskih ustanova na osnovu mesta u kome se nalazite. U bazi se nalaze državne kao i privatne ustanove koje se nalaze u određenom mestu. Ova opcija vam može pomoći i da otkrijete nove ustanove, koje su tek počele sa radom a nude specijalizacije koje su vama potrebne.

Kada pronađete ustanovu koja vas zanima, možete da pročitate sva iskustva koja su korisnici Hipokratije ostavili. Ukoliko neka ustanova, kao na primer lokalni dom zdravlja, ima više specijalizacija možete izdvojiti i samo ona iskustva koja se tiču teme koja vas zanima.

Na profilu ustanove možete pronaći i njenu ukupnu prosečnu ocenu ali i prosečne ocene pojedinačnih specijalizacija. Možete pogledati i koliki procenat korisnika preporučuje ustanove, što vam može dati sveobuhvatni utisak o njihovim uslugama.

Tu su i korisne infomracije poput adrese, broja telefona i veb sajta ustanove. Korisnici mogu pogledati i kratak opis usluga koje u određenoj medicinskoj ustanovi mogu dobti. Ovo vam može biti korisno ukoliko se, na primer, nalazite na putu, a hitno vam je potreban specifičan lekarski pregled.

Jedna od opcija koja će u budućnosti biti omogućena korisnicima Hipokratije je i zakazivanje termina pregleda. Na ovaj način ćete izbeći beskrajne telefonske pozive i na jednostavan način, putem sajta, zakazati pregled kod lekara kog vi odaberete u ustanovi u kojoj želite da se lečite.

I pozitivne i negativne strane na jednom mestu

Svaki korisnik sajta Hipokratija može na jednostavan način, bez komplikovane registracije, da ostavi svoje iskustvo koje imao sa nekom medicinskom ustanovom. Korisnici mogu da iznesu negativne ali i pozitivne ali i da ocene rad lekara i ustanove ocenom od jedan do pet.

Pored sveobuhvatne ocene korisnik može ostaviti i pojedinačne koje se odnose na svaki od aspekata usluge koju neka ustanova nudi. Korisnik može da oceni poverenje koje ima u lekara, njegovu dostupnost ali i transparentnost i ažurnost u radu. Sistem za zakazivanje pregleda u nekim ustanovama može biti prilično komplikovan i neefikasan, zato će vam ova kategorija pomoći da takve ustanove izbegnete.

Ocenjuje se i način na koji je pacijentu prezentovana dijagnoza, zadovoljstvo terapijom kao i ljubaznost osoblja. Higijena je boljka mnogih javnih bolnica i domova zdravlja, pa i ova kategorija može biti od velike važnosti pri donođenju odluke gde ćete se lečiti. Sigurno ste na portalima i društvenim mrežama videli fotografije stanja u kom se neke od bolnica u Srbiji nalaze, i na ovaj način možete da izbegnete upravo takva neprijatna iskustva.

Ukoliko se odlučite za neku od privatnih zdravstvenih ustanova, jako je bitno da obratite pažnju na ocene korisnika koje se tiču cena pregleda, jer se one mogu znatno razlikovati od ustanove do ustanove. Iako vam zakon omogućava da refundirate troškove pojedinih pregleda u privatnim ustanovama, ova procedura za mnoge može biti prilično dugačka i komplikovana i zato vam ova ocena može biti od velike važnosti.

Kada pretražujete iskustva, možete da pročitate i negativne i pozitivne komentare, ali i da ih filtrirate u odnosu na ono što vas u tom trenutku zanima. Možete ih sortirati u odnosu na datum kada su postavljena na sajt ili u odnosu na ocenu koju su korisnici dali nekoj ustanovi ili lekaru.

Ukoliko ste i vi bili u nekoj medicinskoj ustanovi i koristili njihove usluge, možete ocenti tuđa iskustva davanjem pozitivne ili negativne ocene. Na ovaj način potvrđujete verodostojnost onoga što je napisano i pomažete drugima da se okrenu samo relevantnim iskustvima. Takođe, moguće je i prijaviti ona iskustva za koja smatrate da nisu relevantna.

Sajt Hipokratija razvija i mogućnost povezivanja iskustva. Moći ćete da, na primer, pogledate opšti stav koji pacijenti imaju o infektolozima u domaćim medicinskim ustanovama. Na ovaj način moćićete da dobijete sveobuhvatno iskustvo o radu srpskih medicinara.