ESTETIKA ENTERIJERA

Iako mogu ponekad da pokažu svoje nedostatke, puno drvo biraju oni koji žele sobna vrata za ceo život.

 

Sobna vrata igraju važnu ulogu u očuvanju privatnosti u vašem domu, ali takođe mogu imati i veliki uticaj na dizajn enterijera. Zato se u poslednje vreme prilikom njihovog izbora, pored funkcionalnosti sve više obraća pažnja i na estetiku.

sobna vrata

Zbog sve većeg izbora na tržištu, vlasnici stanova počinju da obraćaju pažnju na to koji stil sobnih vrata odgovara njihovoj željenoj estetici. Ako i vi želite da ispratite trendove u dizajnu, a da pritom ne napravite pogrešan izbor, pogledajte koji sve stilovi postoje i koji su aktuelni u poslednje vreme. Pravilno izabran dizajn sobnih vrata može uticati na kompletan utisak koji vaš dom ostavlja na posetioce. Imajte to na umu ako opremate stan za izdavanje ili prodaju.

Koji stilovi vrata su u modi? Nisu metalni, futuristički momenti jedino ono što je popularno. Poslednjih godina se prirodni materijali vraćaju na velika vrata, pa su drvena vrata zastupljenija nego ikada ranije.

  1. Panel vrata

Ovaj stil vrata je uobičajen u našim domovima. Odlikuje ga jednostavnost koja se lako može modernizovati. Ova vrata imaju glatku, ravnu površinu sa debelim podignutim ivicama. Njihove ravne linije i suptilni ukrasi čine ih savršenom mešavinom jednostavnosti i stila, nudeći osećaj praktičnosti bez toga da izgledaju sasvim jednostavno ili obično.

Takođe, ova vrata su zahvalna za ugradnju u različite prostorije, posebno ako se stil vrata želi uklopiti u ostale arhitektonske detalje. Panel sobna vrata su pogodna za moderne kuhinje, jer se čiste linije i minimalizam smatraju veoma popularnim u aktuelnim dizajnima enterijera poslednjih godina.

Prave se od različitih materijala i u različitim bojama, ali je bela boja univerzalna, pa je samim tim i najčešći izbor kupaca.

  1. Klizna vrata

Ponegde ćete za ovaj tip vrata naići na naziv klizna vrata štale jer su dobila ime po seoskim poljoprivrednim zgradama. Međutim, ono što se može videti na najnovijim salonima arhitekture, ovaj tip drvenih vrata je našao put u mnogim gradskim i urbanim domovima.

Ova vrata su uglavnom napravljena od punog drveta i klizaju sa jedne na drugu stranu umesto da se otvaraju šarkama. A pošto nemaju širok radijus zamaha kao druga unutrašnja vrata, dokazano štede prostor, koristeći samo zid pored njih.

unutrašnjost sobe

Ovakva masivna, drvena klizna vrata se najčešće koriste za kuhinje i kupatila u kućama koje se nalaze na selu. Međutim, novi trendovi ih propagiraju i u industrijskim i u rustičnim-šik stilovima. Industrijski dizajn ovih vrata je izuzetno raznovrstan i može se uklopiti skoro svuda u zavisnosti od materijala, boje i okova koji odaberete. Obična klizna vrata bez dodataka štede prostor, idealna su za manje površine i imaju funkciju da umire enterijer.

  1. Staklena i matirana vrata

Staklena sobna vrata se često nazivaju i francuskim vratima i savršen su izbor za dodavanje elegancije svakoj prostoriji. Imaju sposobnost da otvore prostor, puste svetlost i na taj način skreću pažnju na neke od najlepših delova vašeg doma. Ovakva vrata nisu prvi izbor ako želite privatnost. Međutim, za sobe kao što su trpezarije i kancelarije, gde ta privatnost nije tako potrebna ili želite transparentnost, mogu biti lep dodatak. Matirana stakla su odličan dodatak za vrata od medijapana ili drveta, koja su najčešći izbor prilikom odabira unutrašnje stolarije kod nas.

Šta još treba znati prilikom odabira sobnih vrata?

Materijali

Trendovi enterijera sugerišu da će i u narednim godinama kao do sada akcenat biti na prirodnim i savremenim materijalima, kažu iz kompanije Altimax Haus. Među prirodnim materijalima, puno drvo je apsolutni klasik i nešto što ne izlazi iz mode. Iako mogu ponekad da pokažu svoje nedostatke, puno drvo biraju oni koji žele sobna vrata za ceo život.

Sa druge strane, neki materijali su se pokazali izuzetno fleksibilnim i prilagodljivim u različitim uslovima, a pritom zadržali vrhunski kvalitet. Reč je pre svega o medijapanu koji pruža različite dizajnerske mogućnosti, lak je za održavanje i izuzetno funkcionalan. Vrata od medijapana su zaštićena specijalnom folijom i omogućavaju kombinovanje sa različitim tipom brava. Još ako želite da povedete računa o zaštiti životne sredine, vrata od drvne prerađevine umesto punog drveta, svakako je ekološki prihvatljivije rešenje.

Boje

Danas se vrata proizvode u različitim bojama i dezenima, tako da su mogućnosti koje imate prilikom dekorisanja prostorija, zaista velike. Za manje prostorije se preporučuju svetlije boje, bele ili bež, dok veće prostorije dopuštaju i slobodnije kombinovanje. Ukoliko birate drvene nijanse, vodite računa i o podovima, kako bi se parket uklopio sa stolarijom koju postavljate.

Okovi i kvake

I na kraju, sami okovi i brave mogu naizgled obična vrata da pretvore u unikatan komad. Ove godine su u modi mesingane brave i duge ručke. Zahvaljujući bravama možete da zadržite minimalistički izgled vaših vrata ili da ih stilski razvijete u nešto raskošno i klasično.

kvaka brava

Koliko god da ste pratilac modnih trendova, dobri dekorateri će znati da uklope estetiku vašeg doma sa unutrašnjim vratima koja će biti i funkcionalna i stilski najbolji izbor za vas. Takođe, ukoliko vam je potrebno inspiracije za kombinovanje, Instagram i Pinterest mogu biti od velike pomoći.