SOMBORSKA TORTA

Zanimljiva somborska torta pravi se prilično lako i veoma je kremasta zbog pudinga od vanile koji ide u nju. Neobično za ovu poslasticu je da u nju idu kroasani sa kremom.

somborska torta

Sastojci:

.2 veća kroasana sa čokoladnim filom
1 kesica mini kroasana sa čokoladnim film
200 grama keksa
1,5 litra mleka
2 kašike gustina
4 kesica praška za puding od vanile
12 kašika šećera
1 margarin
200 mililitara mleka
200 mililitara soka od pomorandže
150 mililitara čokoladnog preliva
200 grama nutele
2 kesica praška za šlag
250 mililitara mleka

Način pripreme:

U sud sa praškom za puding dodamo gustin, nalijemo mleko i mešamo kašikom dok se ne rastopi gustin. Preostalo mleko sipamo u šerpu na šporetu i dodamo šećer. Uz neprekidno mešanje, u uzavrelo mleko dodamo razmekšali puding. Sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi. Ohlađeni puding mutimo mikserom, dodamo margarin i, kada krem dobije potrebnu gustinu, isključimo mikser.

Polovinu krema prespemo u dubok sud, dodamo čokoladni preliv i sjedinimo smesu. U sud sa 200 mililitara mleka potopimo keks, a potom poređamo na donji deo pravougaone kutije za tortu. Na keks nanesemo čokoladni fil.

U duboki sud sipamo sok od pomorandže. Veće kroasane isečemo po dužini, svaku polovinu potopimo u sok od pomorandže i stavimo na dva kraja torte. U sok potopimo i mini kroasane, pa stavimo na sredinu torte, između polovina velikih kroasana. Nanesemo krem od vanile.

Mikserom mutimo 250 mililitara mleka, dodamo prašak za šlag i mutimo dok šlag ne dobije potrebnu gustinu. Šlagom punimo špric i ukrasimo strane torte. Na gornju površinu torte nanesemo nutelu, a potom šlagom dekorišemo krajeve gornje površine torte. Dekoraciju završimo raznobojnim bombonama, kao i šećernim cvetovima.

Prijatno!