MEMORIJAL STRADALIMA

Spomenik u Kataru osmišljen je još 2014. godine kao neboder dizajniran da raste sa svakim novim smrtnim slučajem. Najmanje 6.500 radnika stradalo je između 2010. i 2020.

 

Studio Week Architecture osmislio je memorijalni spomenik visok 4,4 kilometra posvećen stradalim radnicima migrantima na Svetskom prvenstvu u Kataru. Ovaj projekat odražava razmere humanitarne katastrofe i skreće pažnju na broj prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih sa pripremama za prvenstvo.

spomenik u kataru

Nazvana Memorijal Svetskog kupa u Kataru (Qatar World Cup Memorial), kula bi bila izgrađena od naslaganih betonskih blokova, pri čemu bi svaki blok predstavljao jednog od migrantskih radnika za koje se zna da su umrli u Kataru od 2010. kada je zemlja dobila pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva.

Studio Week sa sedištem u Francuskoj i Čileu dizajnirao je osmougaonu građevinu kako bi skrenuo pažnju na dobro dokumentovana kršenja ljudskih prava koja su se dogodila u Kataru uoči turnira.

Spomenik je osmišljen 2014. godine kao neboder dizajniran da raste sa svakim novim smrtnim slučajem. Studio navodi da je izabran koncept nebodera jer impresivna i impozantna priroda ekstremne visine koju bi projekat mogao da dostigne omogućava da odražava razmere humanitarne katastrofe i stalno rastući broj žrtava.

Spomen-kula bi bila izgrađena od modularnih betonskih blokova visokih 2,5 metara sa po četiri postavljena na svaki sloj i formirala bi osmougaoni toranj.

Week navodi da je izabrao beton jer se može oblikovati i moduli mogu da se proizvedu u velikim količinama, a istovremeno je to strog materijal čiji je identitet prilagođen temi koja se ovde obrađuje.

Konačna visina kule zasnovana je na broju smrtnih slučajeva radnika migranata koje je Gardijan prijavio 2021. List je izračunao da je najmanje 6.500 radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke umrlo u Kataru između 2010. i 2020. godine.

Istovremeno, prema fudbalskom upravnom telu FIFA, bilo je 37 smrtnih slučajeva povezanih sa izgradnjom stadiona za Svetsko prvenstvo. Ipak, koristeći Gardijanove brojke, konačna visina spomenika bila bi 4,4 kilometra.

Katar je uveliko kritikovan zbog ugrožavanja ljudskih prava i uslova koje su iskusili radnici migranti uoči ovogodišnjeg Svetskog prvenstva. Turnir se održava na osam stadiona izgrađenih ili renoviranih za ovaj događaj koji su dizajnirali arhitektonski studiji Foster + Partners, Fenwick-Iribarren Architects, Zaha Hadid Architects, Aecom, Dar Al-Handasah, Ibrahim M Jaidah, Ramboll i Pattern Design.

Ove stadione su uglavnom izgradili radnici migranti, čiji su uslovi bili u fokusu većine kritika. Amnesti internešenel je 2016. optužio Katar da koristi prinudni rad na gradilištima Svetskog prvenstva i organizacija je nedavno izvestila da se zloupotrebe i dalje dešavaju „u značajnom obimu“ u Kataru.

Peter Frankental iz Amnesti internešenela ističe da arhitekte treba da govore o pitanjima ljudskih prava ili rizikuju da budu deo pokušaja da se organizatori „operu“ od odgovornosti.

Sa ovim se slaže i studio Week koji veruje da je odgovornost arhitekte prema uslovima rada ljudi koji grade njegov projekat važna.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs