UPOZNAJTE RAVNICU

Obično se kaže kako je neku sredinu najbolje upoznati posetivši je. Jedna od lepših i zanimljivih destinacija u Srbiji koja se lako može obići automobilom ili autobusom jeste ravni Srem.

 

Jednodnevno putovanje u Srem je jedna od jeftinijih varijanata. Najveći trošak, zapravo, jeste put do Srema.

srem

Pored podele na „svinjski“ i „vinski“, postoji i treći, takozvani „ravni“ Srem. U ravnom Sremu nalazi se opština Pećinci, poslednjih desetak godina poznata po fudbalskom klubu, a poslednjih četvrt veka i po Muzeju hleba. Muzej hleba otvoren je 1995, a njegov tvorac je slikar Slobodan Jeremić, poznatiji kao deda Jeremija. Napravljen je od eksponata koje je deda Jeremija prikupljao obilazeći više od 750 sela u Srbiji u poslednjih trideset godina. Muzej se nalazi u sklopu njegove porodične kuće. U njemu može da se vidi dve hiljade predmeta od obrade zemlje do obrqdnog hleba. Obradni hleb najvažniji je deo muzeja, a sam muzej je posvećen Svetom Nikoli.

muzej hleba

Još jedna zanimljivost u vezi s muzejem je i ta što ga deda Jeremija i sam gradi, pa je predstavljen i kao autorsko delo slikara. Muzej izgleda kao hlebna ulica, koja se sastoji iz tri celine – hleba, neba i zemlje, kako su koncipirani i ciklusi Jeremijinih slika. Tako je zemlja predstavljena kroz obradne mašine i alate, hleb kroz alat za pripremu hleba i preradu i dobijanje brašna, a nebo preko kapele koju je sagradio i oslikao Jeremija.

Posetu Muzeju hleba najbolje je upotpuniti posetom etno kućama koje se nalaze u okviru opštine, a najstarije su one u Karlovčiću, Kupinovu i Ogaru. Na samo četrdeset kilometara od Beograda nalazi se i Obedska bara, kao svojevrsna kruna ovog obilaska.

Obedska bara

Grad Šid je najpoznatiji kao rodno mesto našeg čuvenog slikara Save Šumanovića i književnice Grozdane Olujić, a nakon Drugog svetskog rata bio je poznat i kao jedno od brojnih mesta na kome su se održavale omladinske radne akcije i izgradnji pruge. Nalazi se na obroncima Fruške gore, tik uz granicu i nekoliko kilometara od auto-puta Beograd-Zagreb. Jedna od najlepših znamenitosti Šida je crkva Svetog Nikolaja. Prvi dokumenti koji ukazuju na postojanje ove crkve datiraju iz druge polovine osamnaestog veka, tačnije iz 1774. godine. Sama crkva izgrađena je u, tada dominantnom, baroknom stilu. Kako je to bivalo u starijim vremenima, odmah pored crvke sagrađena je i škola. U neposrednoj blizini crkve nalazi se i Galerija Save Šumanovića, nezaobilazno mestu u toku posete ovom gradu. Galerija je otvorena pre tačno sedamdeset godina, na osnovu darovnog ugovora majke Save Šumanovića, Perside Šumanović i grada. Galerija broji ukupno 417 dela, od ulja na platnu, do skica napravljenih u različitim tehnikama slikanja. U blizini galerije, u ulici koja nosi ime slavnog slikara, nalazi se i njegova spomen-kuća. Šid je pravi slikarski grad, pa ljubitelji slikarstva i naivne umetnosti mogu da uživaju i u izložbenom prostoru slika u kategoriji naivne umetnosti, odmah pored galerije Save Šumanovića.

Galerija Save Sumanovica

U blizini Šida se nalazi i selo Privina glava, poznato po istoimenom manastiru iz dvanaestog veka. Danas se u manastirskom kompleksu nalaze tri crkve: crkva Bogorodičinog pokrova, crkva Svetog Georgija i Uzdizanje časnog krsta na brdu iznad manastira. Iguman manastira Privina glava, otac Gavrilo, jedan je od najzaslužnijih za izgradnju ostalih crkava u sklopu manastira.

Ovde su i Spomen obeležje Sremski front i izvori termalne vode. Priroda je netaknuta, a fruškogorski vazduh svež i čist.

U blizini Šida se nalazi i čuveno lovište Morović. Udaljeno je sto kilometara od Beograda i pet kilometara od graničnog prelaza Batrovci prema Hrvatskoj. Smešteno je u prelepim hrastovim šumama, koje presecaju tri reke: Sava, Bosut i Studva. Lovište je poznato po tome što pripada vojnoj ustanovi Morović, u okviru koje se nalaze dve vile i pet bungalova za prenoćište, a nekad ga je posećivao i predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Samo za njega ovde je izgrađena vila Srna. Ceo ambijent je ukrašen vrednim lovačkim trofejima iz bogatog lovišta.

Paprikaš od divljači ili u kombinaciji sa palentom samo su neki od specijaliteta, koje uz kvalitetna sremska vina treba probati.

Svojom lepotom i značajem Srem je kumovao i mnogim ulicama u Srbiji. Ima je i u Novom Sadu, Beogradu, a Sremska ulica je jedna od najpoželjnijih za izdavanje stanova u Nišu, zbog svoje atraktivne lokacije i brojnih kestenova koji je omeđuju.