KO MOŽE DA IH PRIMI

Bivalentne vakcine protiv koronavirusa stigle su u Srbiju. Potrebno je identifikovati kategorije stanovništva koje će imati najveću korist od njih.

 

Prof. dr Radan Stojanović ističe da je dobra vest što je Agencija za lekove i medicinska sredstva odobrila bivalentne vakcine i objašnjava da je reč o „pojedinačnom busteru“ koji će moći da prime građani koji to žele, a koji su prethodno primili dve ili tri doze monovalentne vakcine.

bivalentne vakcine

„Kao što joj i ime kaže, bivalentna vakcina je dizajnirana da nas štiti od dva soja – od originalnog i od podvarijanti aktuelnog omikron soja“, kaže dr Stojanović.

Prema njegovim rečima, suštinska je stvar da se identifikuju kategorije stanovništva koje će imati najveću korist od bivalentne vakcine.

„Mislim da su pre svega to stariji ljudi i svi oni ljudi, uključujući imuno kompromitovane, kod kojih, ako se razbole od kovida, postoji velika šansa da se javi teška klinička slika i fatalni sihod“, navodi on.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Kada je efikasnost bivalentnih vakcina u pitanju, dr Stojanović ističe da su uglavnom sprovedene tzv. studije imunogenosti i one pokazuju da je sposobnost vakcina da izazovu skok neutrališućih antitela veoma visok.

„Međutim, realnu efikasnost, u odsustvu jasnih kliničkih ispitivanja, još uvek ne znamo“, kaže on.

Prema rečima dr Stojanovića, suviše je kratak period da bi se video kakav je bezbednosni profil bivaletne vakcine, naglasivši da nacionalno telo za imunizaciju donosi preporuke o primeni vakcine.

Stojanović ističe da bivalentnu vakcinu mogu da prime svi nezavisno od toga ko je bio proizvođač monovalentne, dok su za one koji dosad nisu vakcinisani obavezne monovalentne vakcine.

Izvor: N1