PATIKE ZA SVA VREMENA

Iako su bile prepoznatljive kod gotovo svake osobe, Starke su na sasvim spontan način postale karakteristika određenih društvenih grupa i pojava.

 

Retke su osobe koje ih nikada nisu nosile, a još manje je onih koji ih ne vole. Predstavljaju jedan potpuno klasični stil i modnu kombinaciju koja ide uz apsolutno sve. Iako su stvorene još za vreme Prvog svetskog rata, njihova popularnost nikada nije drastično opala. Bilo da ste ljubitelj sporta, nešto ležernijeg izgleda ili kombinacije modernog i jednostavnog – čuvene starke su utabale svoj put na duge staze.

starke

U njima možete izgledati i potpuno jednostavno, a možete postići i retro ili rokerski stil. Zbog toga, starke su izbor i najstarijih i najmlađih, poslovnih ljudi ali i onih koji su upravo krenuli na trčanje. Njihova praktičnost se ogleda na svakom koraku, a možete ih prilagoditi svuda.

Čuvene Converse Chuck Taylor All Star, ili popularnije Starke, nastale su još davne 1917. godine, a stvorila ih je Converse kompanija, u želji da osvoji čitavo tržište patika. Starke su prvobitno bile namenjene prilikom igranja košarke, budući da je popularnost ovog sporta rasla iz dana u dan. Prva verzija ovih patika nazvana je All Star, a imale su braon boju sa crnom ivicom. Međutim, one nisu bile namenjene samo prvoklasnim košarkašima – nosili su ih svi oni koji su želeli da dostignu veliku popularnost i znanje u košarci. Budući da su bile skupe, prodaja ovih patika išla je sporo sve do 1921. godine, kada se popularni košarkaš Charles Chuck Taylor pridružio timu koji je sponzorisala Converse kompanija. Zahvaljujući njegovim različitim predlozima, podučavanju mladih i prodavanju patika, Starke su ubrzo postale vodeća obuća za košarkaše.

Popularnost Starki je toliko porasla da su ih nosili čak i na Olimpijskim igrama, dok su ih američki vojnici koristili tokom treninga za Drugi svetski rat. Kako bi se zahvalili za neverovatan marketinški doprinos ovom čuvenom košarkašu, Converse kompanija je u svoj logo ubacila i njegovo ime, te je krajnji naziv glasio Chuck Taylor All Star. Nakon Drugog svetskog rata, kompanija Converse proizvela je i čuvene crno-bele patike, čija popularnost nije opala do današnjih dana.

Zašto su starke još uvek toliko popularne?

Na prvu ruku je izuzetno teško odgovoriti na pitanje kako su starke doživele toliku popularnost, koja očigledno ne opada ni danas. Međutim, one ipak imaju pregršt prednosti koje ih izdvajaju od ostalih patika i stavljaju ih na sam tron. Može se reći da one više nisu samo patike – Starke su postale svojevrsni klasik u proizvodnji i industriji obuće, baš kao što je to Pikaso u domenu umetnosti ili Hemingvej u domenu književnosti. Kvalitet Starki se više ne procenjuje, a njihovo korišćenje se ne dovodi u pitanje, već se danas podrazumeva da one mogu da idu uz apsolutno svaku odevnu kombinaciju.

Ono što Starke stavlja na prvo mesto jeste zlatna sredina na kojoj se oni nalaze, iako su mnogo više od sredine. Nije važno kakav stil vas privlači, da li više volite elegantnije haljine, sportske varijante ili kežual stil – Starke svuda nalaze svoje mesto. Toliko jaka ekspanzija starki uslovila je da je njihovo posedovanje u jednom trenutku značilo i uspešnu socijalizaciju u društvu. Dakle, nije postojala osoba koja ih nije nosila, a ukoliko se ipak desi takav izuzetak, on se odmah morao prilagođavati kupovinom ovih praktičnih patika.

Iako su bile prepoznatljive kod gotovo svake osobe, Starke su na sasvim spontan način postale karakteristika određenih društvenih grupa i pojava. Tako su čuvene starke do kolena postale neizostavni deo svakog rokera ili punk pristalice, a takav trend se održao sve do danas. Takođe, sastavni su deo i mnogobrojnih kultnih filmova i serija, pa ih tako čuveni Homer u Simpsonovima nosi često, kao i ostali članovi porodice. Svakako je najzanimljiviji detalj u filmu Run Lola Run, gde Lola trči upravo u njima.

Danas na sajtu Converse kompanije možete sami dizajnirati sopstvene Starke. Međutim, ukoliko vam se ta kreativnost ipak svidi, moguće je i poručiti ih, te ćete sopstvenu kreaciju dobiti na kućnu adresu. Takva popularnost Starki ogleda se i danas, budući da njihovo korišćenje uopšte ne izlazi iz mode već decenijama. One nisu postale samo brend, već prepoznatljiv modni detalj čija atraktivnost nikako ne prolazi.

Ukoliko nekada brinete koja odevna kombinacija je idealna za vas, budite sigurni da čuvene Starke mogu sve da nadomeste. Njihova svedenost, kvalitet i elegancija u isto vreme zaista će doprineti savršenom izgledu svakom vašem modnom izboru. Stoga, ne libite se da izaberete Starke prilikom svakog vašeg izlaska, a preporuka je da uvek pratite nove modele i obradujete sebe novim komadom. Nemojte misliti da je to previše – jedan ljubitelj Starki zabeležen je u Ginisovoj knjizi rekorda sa čak 1,546 različitih pari ovih lepotica.