SVINJSKI BUT U SOSU ZA DIVLJAČ

Svinjski but se u našim domaćinstvima veoma često priprema i to na raznorazne načine. Sos za divljač, koji ovde predlažemo, jedan je od ukusnijih umaka u kojem se može spremiti svinjska butkica.

svinjski but

Sastojci:

1 kilogram svinjske krtine od buta
1,5 kašika brašna
2 grančice celera
3 šargarepe
3 korena paštrnaka
3 lovorova lista
300 mililitara kisele pavlake
1 limun
1 kašika vinskog sirćeta
50 grama putera
2 češnja belog luka
10-ak zrna crnog bibera
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Češnjeve belog luka isečemo na parčad po dužini. Meso posolimo sa svih strana i pobiberimo. Zasečemo meso nožem na više mesta. U rezove stavimo parčad belog luka, uvaljamo meso u brašno i pržimo u šerpi na rastopljenom puteru i zagrejanom ulju.

Kada porumeni sa svih strana, meso izvadimo iz šerpe i stavimo u vatrostalnu posudu. Korene paštrnaka isečemo na parčad. Šargarepe isečemo na krugove. Isečemo grančice celera. Na preostaloj masnoći pržimo parčad paštrnaka, šargarepe, isečene listove celera, lovorove listove, jednu kašiku brašna, sipamo vinsko sirće, 100 mililitara vode i promešamo.

Kada povrće omekša sadržinu iz šerpe dodamo u posudu sa mesom. Sipamo 150 mililitara vode, dodamo zrna crnog bibera, poklopimo posudu i stavimo u rernu. Pečemo 90 minuta na 200 stepeni.

Povrće iz posude preručimo u cediljku iznad šerpe i izgnječimo kašikom. Limun iscedimo na cediljci i sok dodamo u šerpu. Dodamo pavlaku i promešamo žicom za mućenje. Prethodno skuvane krompire isečemo na polovine.

Polovine krompira poređamo na jednu stranu činije za serviranje. Do krompira stavimo listove rukole. Meso isečemo na parčad. Parčad mesa stepenasto poređamo na drugu stranu činije. Krompire i meso prelijemo sosom iz šerpe. Na sos nanesemo mleveni crni biber.

Prijatno!