OPREZ SA HEMIKALIJAMA

Visoki nivoi benzena, hemikalije koja izaziva karcinom, otkriveni su u više brendova i serija proizvoda za suvo pranje kose, prema novom izveštaju nezavisne laboratorije „Valisure“.

 

Samo prošlog meseca, određeni aerosolni šamponi za suvo pranje kose dobrovoljno su povučeni zbog potencijalnog prisustva benzena.

suvo pranje kose

Laboratorija je početkom ove nedelje poslala peticiju građana američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) u kojoj je opisala da je među 148 serija od 34 različita brenda proizvoda za suvo pranje kose, 70 odsto testiranih uzoraka pokazalo „kvantificirane“ nivoe benzena.

Neki od brendova pomenutih u peticiji nalaze se i na našem tržištu.

Prema njihovom izveštaju, 11 uzoraka je pokazalo nivoe preko 10 puta više od nivoa koji je odobrio FDA kao granicu kada su u pitanju lekovi.

„Međutim, testirani šamponi za suvo pranje kose nisu lekovi i ne sadrže aktivni farmaceutski sastojak u terapijske svrhe; stoga, svako značajno otkrivanje benzena može se smatrati neprihvatljivim. Laboratorija pokazuje podatke iz analize benzena direktnim uzorkovanjem kontaminiranog vazduha nakon prskanja ovog proizvoda, što ukazuje na potencijal za kratkoročno i dugotrajno izlaganje visokim nivoima benzena“, napisali su Dejvid Lajt, glavni izvršni direktor laboratorije „Valisure“, i Kian Vu, šef globalne analitike kompanije „Valisure“, u peticiji predatoj FDA.

Takođe su dodali da prisustvo ovog poznatog kancerogena za ljude u proizvodima za suvo pranje kose koji se redovno koriste u zatvorenom prostoru i u velikim količinama čini ovaj nalaz „posebno zabrinjavajućim“.

Peticija podstiče FDA da „brzo zahteva povlačenje“ zahvaćenih serija proizvoda koji sadrže benzol i bolje definiše granice za kontaminaciju benzenom u drugim proizvodima.

Na odgovor FDA na peticiju obično se čeka 180 dana.

U peticiji se takođe pominje da je ova laboratorija otkrila benzen i u drugim uobičajenim proizvodima, uključujući određena dezinfekciona sredstva za ruke i kreme za sunčanje.

CNN je kontaktirao brendove navedene u peticiji i obratio se FDA za komentar, ali nije odmah dobio odgovor od svih njih.

Jedan od brendova navedenih u peticiji, rekao je za CNN da je „bezbednost potrošača najveći prioritet.

Bioderma krema za osetljivu kozu

„Zabrinuti smo zbog nedavno objavljenog izveštaja o šamponima za suvo pranje kose, koji postavlja pitanja o nivoima benzena otkrivenim u sredstvu korišćenom u aerosolnim proizvodima proizvedenim u jesen 2021. ili ranije. Ovaj izveštaj nije u skladu sa podacima koje su dali naši dobavljači i rigoroznim tekućim testiranje kako bi se osigurala bezbednost i integritet naših proizvoda. Ovi testovi ne pokazuju sledljive količine benzena. Posvećeni smo kontinuiranoj evaluaciji kako bismo osigurali najveću sigurnost i kvalitet svih naših proizvoda“.

Iz laboratorije Valisura takođe je rečeno da bi „otkrivanje visokog nivoa benzena u šamponima za suvo pranje trebalo da bude razlog za značajnu zabrinutost jer se ovi proizvodi verovatno koriste u zatvorenom prostoru, gde benzen može da se zadrži i udahne tokom dužeg vremenskog perioda“.

Ovi i drugi problemi koje je identifikovala laboratorija „Valisure“, uključujući otkrivanje benzena u spreju za telo, sredstvima za dezinfekciju ruku i proizvodima za zaštitu od sunca, snažno naglašavaju važnost nezavisnog testiranja i njegovu potrebu da se bolje integriše u sve složeniji i ranjiviji globalni lanac snabdevanja.

Prošle godine povučeno je nekoliko dezodoransa i proizvoda za zaštitu od sunca zbog detekcije benzena.

Kako navode američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), „prirodni izvori benzena uključuje vulkane i šumske požare“. Oni dodaju da je benzen takođe prirodni deo sirove nafte, benzina i dima cigareta.

„Glavni način na koji su ljudi izloženi je udisanje vazduha koji sadrži benzen“, prema Američkom društvu za karcinom.

Izvor: N1