BOLJE IZ VIŠE ASPEKATA

Postoji nekoliko razloga zašto je potopiti bademe u vodi preko noći dobro – od ukusa do povećane nutritivne vrednosti.

 

Bademi su prava riznica hranljivih materija. Oni su bogati vitaminima i mineralima, a u manjim količinama i zdravim mastima. Iznad svega, veoma su ukusni.

potopiti bademe

Ali pre nego što im se prepustite, važno je da ih ostavite natopljene u vodi preko noći.

Postoji nekoliko razloga zašto je potapanje badema u vodi preko noći dobro – od ukusa do povećane nutritivne vrednosti. Natopljeni bademi su mnogo ukusniji od suvih, što ćete primetiti ako ih probate nakon što su samo 20 minuta bili u vodi.

Glavni razlog leži u činjenici da ova praksa smanjuje količinu polifenola i kiselina u ljusci badema, koji mogu smanjiti apsorpciju nekih hranljivih materija. Posebno osetljive osobe mogu čak imati i crevne probleme zbog unosa velikih količina polifenola, koji se, između ostalog, nalaze i u čaju.

BioLiver kapi za jetru

Iz vlažnih badema telo će bolje apsorbovati sve hranljive materije a oni će biti i svarljiviji nego inače. Pored toga, kada se namoče, bademi počinju da klijaju, što značajno povećava njihovu količinu hranljivih materija.

Kako pripremiti bademe?

Bademe možete čuvati u vodi 20 minuta ili nekoliko sati, ali je najbolje 24 sata.

Otprilike 250 grama badema stavite u staklenu teglu sa poklopcem i prelijte toplom vodom. Posle 12 sati promenite vodu i ostavite ih u tegli još 12 sati. Teglu možete čuvati u frižideru. Poželjno je i da dodate jednu do dve kašičice soli nakon promene vode.

Izvor: City Magazine