VREME ZA SEBE

Ako dete nije naviklo da rano ide na spavanje, na samom početku bi moglo da mu bude teško da se navikne na novi raspored.

 

Mnoge mame nerado priznaju da svoju decu šalju na spavanje rano, ne samo da se dobro naspavaju nego i kako bi one dobile nekoliko minuta u danu za sebe.

rano na spavanje

Najnovije istraživanje sada je pokazalo da raniji odlazak dece u krevet doslovno utiče na raspoloženje i nivo sreće kod majke.

Studija „Growing Up Australia“, koja je više od deset godina pratila hiljadu dece i njihove navike spavanja, potvrdila je upravo ovu tezu.

Naučnici su svake dve godine razgovarali sa decom i njihovim roditeljima pritom detaljno prateći njihovo psihičko i fizičko zdravlje. Ustanovili su da su deca koja su išla na spavanje pre 20.30 imala bolji kvalitet života i bila su zdravija, ali isto se to odnosilo i na njihove majke.

Ako dete nije naviklo na raniji odlazak na spavanje, na samom početku bi moglo da mu bude teško da se navikne na novi raspored. I to je sasvim normalno jer deca vole rutinu i ona im je bitna.

Zato stručnjaci savetuju da je od velike važnosti stvoriti upravo takvu rutinu i nje se pridržavati što je više moguće.

Ako roditelj već ima rutinu spavanja koju smatra zadovoljavajućom, ali ona započinje kasnije nego što bi bilo preporučljivo za uzrast deteta, pokušajte sa laganom promenom.

Na primer, pokušajte da stavite decu na spavanje pola sata ranije nego što je to uobičajeno, a nakon nekoliko nedelja trebalo bi da se naviknu na novi režim spavanja.

Izvor: Index.hr