AUTOMOBILI POD LUPOM

Kad kupujete polovni automobil jedna od najvažnijih stavki je da kilometraža koju pokazuje brojač kilometara odgovara stvarnosti i da nije lažna.

Nažalost, ilegalna praksa „vraćanja kilometara“ je češća nego što možete zamisliti i nije nimalo teško pronaći polovna vozila u prodaji čiji je kilometar sat bio „podešavan“, posebno na našim prostorima.

lažna kilometraža

Studija istraživačke službe Evropskog parlamenta pokazuje da gubici povezani s prevarama brojača kilometara iznose 8,8 miliona evra godišnje.

Iz CarVerticala nam nude studiju u kojoj su analizirali čak 1,11 miliona izveštaja u poslednjih 12 meseci na 24 tržišta, od SAD do većine evropskih zemalja.

U ovom izveštaju izdvojeno je 10 automobila kojima je lažna kilometraža uobičajen problem.

10. Ford Mondeo

Na desetom mestu je Ford Mondeo, a na severnoameričkom tržištu Ford Fusion jedan je od automobila kojem se najčešće skida kilometraža. Izveštaj pokazuje da 22 odsto primeraka na satu ima manje kilometara nego u stvarnosti.

9. Audi A6

Odmah ga sledi limuzina E-segmenta sa znakom četiri prstena, Audi A6, koji u 22,2 odsto slučajeva ima smanjenu kilometražu.

8. BMW X5

Isto se događa i s BMW X5, koji doseže do 23,4 procenta. To je jedan od najpopularnijih SUV modela nemačkog proizvođača i vrlo traženo vozilo na većini evropskih tržišta.

7. BMW X6

Naravno, ne zaostaje ni BMW X6. Zapravo, 23,6 odsto polovnih primeraka za prodaju ima skinutu kilometražu. Ipak je to verzija X5 u stilu kupea, što znači da ako je jedan na listi, biće i drugi.

6. Volkswagen Transporter

Jedan od najpopularnijih i najtraženijih kombija na svetu. Volkswagen Transporter koristi se kao službeno vozilo u stotinama hiljada kompanija širom sveta, što ga čini vozilom visoke vrednosti čak i kada je korišćen. Izveštaj sugeriše da je 24 procenata pregledanih Transportera bilo podvrgnuto neovlašćenom menjanju brojača kilometara.

5. BMW Serija 7

Dolazimo do trećeg modela BMW na listi. U ovom slučaju, to je perjanica ove marke – Serija 7, vrhunska limuzina koja spaja luksuz i udobnost s najnovijim tehnološkim dostignućima na tržištu. Međutim, ovi pomaci ne sprečavaju prevarante da skidaju kilometražu u 24,1 posto slučajeva.

4. Audi A7

Audi A7 takođe je vrlo poželjan automobil ne samo među onima koji ga mogu kupiti novog, već i među onima koji ga žele imati polovnog. Zato je uobičajeno pronaći primerke čija kilometraža ne odgovara stvarnosti. Studija o kojoj je reč utvrđuje da su u 24,5 odsto slučajeva analiziranih 2022. otkrivene anomalije u njihovoj kilometraži.

3. Volkswagen Touareg

Treće mesto, a time i bronzana medalja, pripada Volkswagen Touaregu. 1 od 4 Touarega (25,4 procenta) ima smanjenu kilometražu.

2. Ford Mustang

Srebrna medalja ide automobilu koji je, iako poznat širom sveta, posebno čest u Sjedinjenim Američkim Državama. Reč je o Ford Mustangu, jednim od najpoznatijih automobila u istoriji. Kroz šest generacija, model je bio meta neopravdanih modifikacija, pa i skinute kilometraže. Izveštaj pokazuje da je 25,7 posto analiziranih primeraka bilo na meti.

1. Audi A8

Konačno, automobil kojem se najčešće skidaju kilometri, barem ove godine, je Audi A8. Najluksuznija Audijeva limuzina koja pokazuje šta sve može ova kompanija kada je reč o dostignućima u auto-industriji, omiljena je i kod prevaranata koji skidaju kilometre polovnih automobila, sa udelom od 30,6 procenata.

Izvor: Jutarnji list