DAJE CRVENI PIGMENT

Astaksantin pokazuje dobre rezultate u smanjenju znakova starenja kože i pomaže koži da postigne vitalnost.

Mnogi proizvodi za negu kože često obećavaju mladalački izgled uz kontinuiranu upotrebu, ali ne mogu svi to i da ispoštuju. Neki proizvodi imaju mnogo sumnjivih tvrdnji, ali moćna supstanca astaksantin izdržala je i najrigoroznije testiranje.

astaksantin

Astaksantin je keto-karotenoid koji ima jedinstveni crveni pigment, pa kao takav obezbeđuje specifičnu boju određenim algama, a lososu daje crvenkasto-ružičastu boju.

Zdravstvene prednosti astaksantina

Astaksantin je poznat po svojim moćnim antioksidativnim svojstvima i utvrđeno je da je dobar za zdravlje srca. U studiji na životinjama iz 2006. rezultati sugerišu da je astaksantin pomogao da se poboljša nivo elastina i debljina arterijskog zida kod pacova sa dijagnozom visokog krvnog pritiska.

Druge studije su otkrile da astaksantin povećava protok krvi i može da smanji rizik od određenih tipova karcinoma. Ovaj keto-karotenoid je pomogao u smanjenju oksidativnog stresa kod gojaznih ljudi i pušača, a takođe i pomogao u ublažavanju bolova u zglobovima.

Astaksantin i zdravlje kože

Prednosti astaksantina za zdravlje kože su dobro dokumentovane. Njemu se često pripisuje poboljšanje teksture i izgleda kože, jer deluje kao efikasno sredstvo protiv starenja. Osim toga, on takođe može pomoći u povećanju elastičnosti kože i povećanju njenog sadržaja vlage.

Utvrđeno je da upotreba astaksantina smanjuje fine linije, bore i proizvodnju ulja sebuma zbog njegovih visokih antiinflamatornih i antioksidativnih efekata.

Ako imate masnu kožu, možda ćete primetiti da vam pore izgledaju veće i da koža izgleda masno ili sjajno. Višak sebuma i mrtvih ćelija kože mogu da formiraju čep unutar pora, što onda uzrokuje mitisere i bubuljice.

Bioderma krema za osetljivu kozu

Ovaj čep takođe zadržava bakterije u porama, što može izazvati upalu. Na kraju, začepljene pore pucaju, što zatim prosipa bakterije, sebum i mrtve ćelije kože u obližnje tkivo. Ovo uzrokuje lezije akni koje mogu biti bolne.

Srećom, astaksantin može pomoći u poboljšanju integriteta kožne barijere kako bi koža bila zdravija i izgledala mlađe.

Takođe su sprovedena istraživanja kako bi se ispitale druge prednosti astaksantina. U jednom izveštaju, naučnici su pregledali nekoliko studija i analizirali sve podatke kako bi potvrdili validnost tvrdnji. Rezultati su pokazali da je astaksantin veoma efikasan u poboljšanju stanja kože.

Uključivanje astaksantina u režim zdrave kože

Astaksantin možete kupiti kao oralni dodatak ili kao lokalnu kremu. Iako su obe ove metode bile uspešne u nekim studijama, oralni dodaci su testirani nešto bolje.

Međutim, najbolji način da dobijete većinu bilo kojih hranljivih materija je kroz ishranu. Losos je jedan od najboljih izvora astaksantina, aljaski losos sadrži do 38 miligrama astaksantina, dok atlantski losos ima samo osam miligrama.

Drugi izvori astaksantina uključuju morske plodove kao što su kraba, rečni rak, jastog, orada, crvena pastrmka, ikra lososa, škampi…

Istraživanja sugerišu da možete iskoristiti neverovatne prednosti astaksantina ako konzumirate oko 3,6 miligrama dnevno.