SUTRAŠNJICA ZEMLJORADNJE

Autonomni traktori su, kako tvrde eksperti, budućnost moderne, održive poljoprivredne proizvodnje.

Samoupravljivi autonomni traktori su budućnost moderne poljoprivrede. To znači da bi mašine bez ljudskog faktora u sedištu vozača uskoro mogle da postanu uobičajena pojava na njivama širom sveta, što će sasvim sigurno unaprediti i olakšati posao.

autonomni traktor

Početkom 2022. godine se puno pisalo i pričalo o John Deere traktorima sa šest pari kamera koje omogućavaju bolju preglednost i detektovanje prepreka i izračunavaju udaljenost od drugih objekata, a neuralna mreža obrađuje i klasifikuje podatke koje kamere prikupljaju. Skoro godinu dana kasnije u centru pažnje je nova mašina – električni autonomni traktor koji ne emituje štene gasove.

U pitanju je New Holland T4 Electric Power, mašina koja na krovu takođe ima kamere uz pomoć kojih može da izbegava prepreke. Baterija je dovoljno velika da može da potraje ceo dan, osim ako nema više posla nego obično. Pored toga može da koristi i biometan koji se dobija iz stajskog đubriva, što znači da sprečava da ovaj gas ode u atmosferu. Tako blagotvorno utiče na životnu sredinu, a prelazak na ovaj sistem bi sigurno uticao i na brzinu klimatskih promena.

Moderni farmeri traktore dakle nadgledaju preko mobilnih uređaja. Tako mogu da prilagode brzinu vozila, a ukoliko zaključe da je potrebno i druge elemente, na primer dubinu brazde. Ukoliko njihove mašine pored svega toga umesto benzina troše štetne gasove, svi su na dobitku.

Izvor: PCpress.rs