REZULTAT TELESKOPSKE HIDRAULIKE

Bager koji se kreće kao pauk nudi izvanredan opseg mogućnosti zahvaljujući neverovatnim nogama koje se izvlače i imaju zglobove.

 

Naravno, hodajući bageri nisu novina, ali pravo je zadovoljstvo gledati ovaj bager pauk u akciji.

bager pauk

Oni postoje još od 1966. godine, kada je Josef Kaiser napravio svoj prvi hodajući bager u fabrici svog prijatelja Ernsta Menzija. Njih dvojica nisu dugo ostali prijatelji. Menzi je prihvatio ideju ubrzo nakon što je prvi prototip demonstriran i počeo da ga prodaje kao Menzi Muck, dok je Kaiser počeo da ih proizvodi u sopstvenoj kompaniji. Više od 50 godina kasnije, kompanije Kaiser i Menzi nastavljaju da razvijaju i prodaju ove izuzetne mašine.

Hodajući bageri su prvobitno dizajnirani da rade na ekstremnim nagibima i teškim terenima švajcarskih Alpa, gde bi rad sa običnim bagerima na točkovima i guseničarima mogao biti opasan. Počeli su sa jednostavnim jednoosovinskim parom točkova pozadi i parom postavljenih nogu napred, krećući se pomoću hidraulične ruke i kašike za podizanje nogu i povlačenje točkova.

Ranih 1970-ih počeli su da stavljaju točkove i stabilizatorske noge na sopstvene hidraulične ruke, što je omogućilo korišćenje na širokom spektru nagiba i dalo im dodatnu stabilnost za podizanje i kidanje. Do kasnih 70-ih teleskopska hidraulika je postala dostupna, pa su se noge i točkovi mogli još više izvući.

Današnji bageri pauci su veličanstvene zveri u pokretu. Noge se šire, uvlače, podižu, spuštaju i artikulišu u zglobovima kuka, kolena i skočnog zgloba. Točkovi sa hidrostatskim pogonom, čelični planinski stabilizatori ili gusenice sa individualnim pogonom na krajevima nogu mogu se nagnuti, kabina se potpuno rotira, a ovi moćni bageri mogu da isporuče više sile od bagera guseničara koji su dvostruko veći.

Oni takođe mogu da se popnu na klizave, blatnjave padine gde nijedan konvencionalni bager ne bi ni pokušao, i mogu da se kreću kroz rupe i praznine, da se penju preko prepreka i u osnovi se bave širim rasponom geografskih područja i topografija nego bilo koji drugi bager.

Ipak, ovi bageri nisu naročito popularni jer za 99% poslova obični, jeftiniji bageri guseničari ili bageri na točkovima obavljaju posao sasvim dobro. Njihova kompleksna hidraulika zahteva teško i redovno održavanje, što povećava troškove rada. Uz sve ovo, veoma je teško obučiti ljude za rad sa mašinom koji ima toliko neobičnih mogućnosti. Zato je jedan vlasnik ovakvog bagera izjavio da barem ne morate da brinete da će ga neko ukrasti.

Kada je potreban rad u ekstremnim okruženjima, paukovi bageri mogu da se pozabave poslovima do kojih druge mašine ne mogu da stignu.

Ako vam se na nekom sajmu ukaže prilika da vidite demonstraciju neverovatnih mogućnosti ovakvog bagera – nemojte je propustiti.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs