MS I EHINACEA

Pacijenti sa multiplom sklerozom (MS) pate od veoma bolnih simptoma. Srećom, imaju na raspolaganju prirodna sredstva za njihovo ublažavanje, poput ehinacee, lekovite biljke koju Indijanci tradicionalno koriste za lečenje različitih bolesti.

 

Kada je u pitanju lečenje MS, konvencionalna medicina često se fokusira na produženje perioda remisije između bolova. Ona takođe pokušava odlaganje napretka bolesti do najtežeg stanja.

ehinacee

S obzirom na svoj fokus, konvencionalna medicina ne čini mnogo na ublažavanju simptoma bolesti, a u slučaju multiple skleroze simptomi ozbiljno utiču na kvalitet života pacijenta. Zbog toga MS pacijenti često traže tretmane koji nadopunjuju njihovu primarnu terapiju, a posebno su to biljni suplementi koji mogu da umanje efekte bolesti na njihov svakodnevni život.

Biljka ehinacea ima svoju istoriju poboljšanja specifičnih tegoba koje prate simptome sa multiplom sklerozom. Koristili su je Indijanci, a usvojila zapadna tradicionalna medicina. Njena efikasnost privukla je interesovanje pacijenata i zdravstvenih stručnjaka koji veruju da bi mogla pomoći u ublažavanju nekih od uobičajenih simptoma multiple skleroze.

Poreklo ehinacee kao lekovite biljke

Biljka vodi poreklo sa istoka Severne Amerike, a sada raste širom čitavog kontinenta i najčešće se može naći po otvorenim šumovitim predelima i prerijama.

Indijanci su ehinaceu koristili kao analgetik i antiseptik. Pored dezinfekcije rana i smanjenja povreda, ova lekovita biljka našla je upotrebu u ublažavanju ili lečenju uboda insekata, ujeda zmija, grlobolje i bolnih zuba. Takođe je lečila i zarazne bolesti poput boginja i zauški.

Svoja saznanja o biljci koja leči podelili su sa doseljenicima, koji su je ne samo uvrstili u svoju medicinsku praksu, već je i proširili na ostatak planete.

Krajem 19. veka Evropljani su takođe uzgajali i koristili ehinaceu kao lek i dodatak u ishrani. U moderno doba, istraživači su započeli istraživanje lekovitih svojstava ove biljke.

Kako ehinacea pomaže u ublažavanju simptoma multiple skleroze?

Uzimanje ehinacee kao biljnog suplementa moglo bi da bude ono što pacijentima obolelim od multiple skleroze treba kako bi im se olakšao život. Uvid u ovu lekovitu biljku kada je reč o lečenju različitih stanja čini je pogodnom za ublažavanje mnogih simptoma nervnih bolesti.

1) Štiti od zaraznih bolesti: Biljne kapi ehinacee jačaju imunitet, tako što sprečavaju različite infekcije poput prehlade i gripa. Takođe, pomoću njih je moguće smanjiti i rizik od infekcije kod obolelih od multiple skleroze.

2) Povećava nivo energije: Ehinacea može poboljšati sindrom hroničnog umora, a i MS pacijenti mogu da imaju koristi, jer oni kao po pravilu pate od niskog nivoa energije.

3) Smanjuje vrtoglavicu: Ljudi uzimaju ehinaceu kako bi ublažili simptome vrtoglavice izazvane na različite načine. Zbog toga, biljni dodatak u vidu kapi može smanjiti vrtoglavicu koju često imaju pacijenti oboleli od multiple skleroze.

4) Ublažava bolove u glavi: Analgetski efekti ehinacee pomažu u smanjenju težine glavobolje, pa to isto može učiniti i za migrene izazvane multiplom sklerozom.

5) Relaksira ukočenost: Isto tako, ehinacea može da opusti opštu nelagodnost koja obuzima pacijente sa multiplom sklerozom. Ona nudi prirodnu i sigurniju alternativu nego lekovi protiv bolova.

Pre uzimanja biljnog suplementa na bazi ehinacee, pacijenti oboleli od multiple skleroze moraju da se konsultuju sa svojim lekarom.