AL RIHLA

Radikalnim tehnološkim inovacijama došlo je do kreiranja najbrže i najpreciznije lopte za jedno fudbalsko Svetsko prvenstvo do sada.

Zvanične fudbalske lopte ‘Al Rihla’, koje se koriste za aktuelno Svetsko prvenstvo u Kataru, potrebno je napuniti pre korišćenja.

lopte svetsko prvenstvo

Proizvedena od strane Adidasa, lopta koja je dobila ime po arapskoj reči za putovanje, ima senzor u sebi koji meri podatke kao što su brzina i pravac i omogućava praćenje lopte i ofsajd pozive VAR sistemu.

Neverovatna fotografija objavljena na Redditu tokom ove nedelje pokazuje kako se lopte pune strujom poput pametnog telefona.

Senzor u lopti se napaja malom baterijom, za koju Adidas kaže da može trajati šest sati aktivne upotrebe ili do 18 dana kada se ne koristi.

Senzor, koji je težak samo 14 grama, omogućava praćenje lopte u realnom vremenu, sa kamerama postavljenim oko terena koje pomažu sudijama da odrede ofsajd i druge sumnjive odluke.

„Svaki put kada se lopta udari nogom, glavom ili baci rukom, sistem je proprati brzinom od 500 frejmova u sekundi“, kaže Maksimilijan Šmit, suosnivač i generalni direktor kompanije KINEXON koja je proizvela senzor.

Podaci se zatim šalju u realnom vremenu od senzora do lokalnog sistema pozicioniranja, koji uključuje postavljanje mrežnih antena instaliranih oko terena za igru koje preuzimaju i čuvaju podatke za trenutnu upotrebu.

„Kada lopta izleti van linija u toku igre, a nova lopta je bačena ili izbačena da bi je zamenila, KINEXON pozadinski sistem automatski se prebacuje na unos podataka nove lopte bez potrebe za ljudskom intervencijom“, rekao je Šmit, dajući fascinantan uvid u neverovatnu tehnologiju.

Iako mašine nisu nepogrešive, mnogi su kritikovali VAR odluku u prvoj utakmici između Katara i Ekvadora zbog odbijanja gola Eneru Valensiji.

Direktor dizajna fudbalske grafike i hardvera u Adidasu Franciska Lofelman rekla je da je lopta išla suviše munjevito.

„Novi dizajn omogućava lopti da održi znatno veću brzinu dok putuje kroz vazduh“, rekla je ona i dodala da su radikalnim inovacijama i kreiranjem najbrže i najpreciznije lopte za jedno fudbalsko Svetsko prvenstvo do sada, učinili nemoguće mogućim.

Dodatna brzina dolazi od činjenice da je lopta napravljena od posebnih materijala sa rupicama na koži koje joj daju glatkiji osećaj umesto grube teksture kao što su imale prethodne lopte.

Ovu tvrdnju snažno podržava i urugvajski golman Serhio Ročet, koji je rekao da mu je dodatna brzina ove lopte iz Katara prilično otežavala posao.

„Iz godine u godinu lopta postaje sve bolja za napadače, dok za nas golmane postaje sve teža. Ovo je veoma brza lopta“, rekao je nedavno Ročet.