POLA VEKA

Možemo da čestitamo rođendan Pong igrici i da joj zahvalimo što je sa sobom donela pregršt novih tehnologija i igara.

 

Pre tačno 50 godina, Atari je objavio Pong. To nije bila prva video igra ikada stvorena, niti originalni pristup virtuelnom stonom tenisu – činjenica koja bi na kraju dovela do dve decenije tužbi. Ali u Pongu je rođena rana industrija video igara.

pong

Izdana 1972. godine, Atari je prodao više od 8.000 Pong arkadnih ormarića.

Nekoliko godina kasnije, kućna verzija Pong-a postala je trenutni uspeh, a Sears je prodao oko 150.000 jedinica konzole koja vam je bila potrebna za igranje igre.

Otvorio vrata gejming industriji

To su skromni brojevi prodaje prema standardima iz 2022. godine, ali uspeh Pong-a i Home Pong-a je dao Atariju resurse i stručnost potrebnu za stvaranje Atari 2600. Konzola druge generacije je prodata u više od 30 miliona jedinica pre kraja 2004. godine.

Sve u svemu, prilično dobro za projekat koji je trebalo da bude vežba samo za dizajnera Alana Alkorna, koji je u to vreme imao 24 godine i nije imao prethodno iskustvo u video igricama. A da nije bilo Ponga, Nintendo ne bi postojao, a mladi Stiv Džobs i Stiv Voznijak možda ne bi nastavili da stvaraju Apple.

U tom smislu, možemo da čestitamo rođendan Pongu i da mu zahvalimo što je sa sobom doneo pregršt novih tehnologija i igara.

Izvor: PCpress.rs