SMANJENO LUČENJE HORMONA TIROIDE

Ako imate hipotireozu ili bolujete od Hašimoto sindroma trebalo bi da pripaziti na to kakva vam je ishrana.

Ako imate hipotireozu ili bolujete od Hašimoto sindroma trebalo bi da pripaziti na to kakva vam je ishrana.

ishrana hašimoto

Štitasta žlezda koja slabo radi može se malo „pokrenuti“ pomoću pravilne ishrane. A namirnice bogate jodom, tirozinom, cinkom i selenom mogu tome da doprinesu.

Namirnice koje bi trebalo da jedu osobe sa ovim zdravstvenim problemom su sledeće:

Riba

Ribe poput lososa, sardine, pastrmke i tunjevine bogate su omega-3 masnim kiselinama i uopšteno su dobre za naše zdravlje, a takođe pomažu kod hipotireoze zato što su odličan izvor selena.

Orašasti plodovi

Oni takođe sadrže veliku količinu selena, pogotovo lešnici, indijski i brazilski orah. Šaka orašastih plodova dnevno poslužiće vam kao užina, a možete ihstaviti i u omiljena jela, poput salata ili raznih testenina.

Sveže voće i povrće umesto termički obrađenog

Povećanje telesne težine jedan je od ranih simptoma hipotireoze. Kako biste smanjili telesnu težinu, a istovremeno održali dobro zdravlje štitaste žlezde, važno je da u ishranu uvedete sveže voće i povrće umesto termički obrađenog jer je ono u tom obliku zdravije.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Termičkom obradom gube se nutrijenti koji su potrebni stitastoj žlezdi, odnosno našem organizmu.

Morske alge

Ova namirnica često se nalazi na jelovniku vegetarijanaca i vegana, a sjajna je za štitastu žlezdu zato što sadrži veliku koncentraciju joda.

Taj nutrijent esencijalan je za pravilnu funkciju ove žlezde i proizvodnju njenih hormona. Morske alge bogate su vlaknima, kalcijuma i vitaminima A, B, C, E i K.

Mahunarke

Hipotireoza dovodi do manjka energije, a organizam možemo da „napunimo energijom“ uz pomoć raznih mahunarki koje su bogate proteinima, antioksidansima, složenim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima.

Sadrže vlakna i zato su odlične za probavu. Pasulj, grašak, sočiva i leblebije su samo neke od njih i trebalo bih uvesti u svakodnevnu ishranu.

Izvor: Zadovoljna.hr