ODGOVOR MAJKE BOŽJE

„I kad nesta vina, reče Mati Isusova Njemu: Nemaju vina. A Isus joj reče: Šta hoćeš od Mene, ženo? Još nije došao čas Moj. Reče mati njegova slugama: što god vam reče učinite.“ (Jovan. 2:3-5)

U Svetom Pismu malo je zabeleženo reči koje je izrekla Presveta Bogorodica. Ipak, one koje su zapisane ukazuju nam na božansku svemilost: u jednoj rečenici ona je otkrila sav put spasenja, put Jevanđelskog života, radosti i utehe.

učinite

Na svadbi u Kani Galilejskoj, ona svoje reči upućuje slugama, ali one dopiru i do srca apostola, a preko njih i svih vernih budućih generacija i celog čovečanstva: „što god vam reče učinite“. I to je naš udeo u Bogočovečanskam Jevanđelju, u Bogočovečanskom podvigu spasenja. „Što god vam reče“, pa makar to bilo nešto najneobičnije, najneverovatnije. Ali, Bogočovek neće tražiti od vas ništa što ne možete učiniti, ništa što ne bi vodilo vašem spasenju, vašoj besmrtnosti, vašem raju.

Svojom povučenošću, Majka Božija nam daje izuzetan primer krotosti i poniznosti. Isus je bio pozvan na zabavu u Kani, a gozba je trebalo da traje sedam dana, kako je nalagao jevrejski zakon. (Postanak 29:27; Sudije 14:12-15).

Na ovaj način, Hristos prihvata poziv da spreči bilo koga da misli o braku kao o prestupu ili neumerenosti. On dolazi trećeg dana praznika. Do Njegovog dolaska ponestalo vina za goste – što govori da domaćini nisu bili baš bogati.

Bogorodica zna za oskudicu. Ona kaže za to svom Sinu, nadajući se da će On intervenisati i spasiti gozbu. Kao što znamo iz izveštaja iz Jevanđelja, Isus nalaže slugama da napune vodene posude. I oni učiniše to, po savetu Bogomajke. I voda ne samo da postaje vino, već je i znatno superiornija od vina koje su ranije služili. Jevanđelist zaključuje: „Ovim, u Kani Galilejskoj, učini Isus početak znamenja, i pokaza slavu svoju; i vjerovaše u njega učenici njegovi.“. (Jovan 2:11).

Dirljivo posredništvo Bogomajke u Kani Galilejskoj čini polovinu prvog čuda Isusovog. To je znamenje za sva vremena i za sva čudesa Isusova u svima vremenima. Bogomajka posreduje, a On čudotvori.

„Što god vam reče učinite“ je kratka, ali sadržajna pouka Bogorodice, upućena svima nama da se povinujemo volji njenog Sina, našeg Spasitelja, Kome se moli u naše ime, kao što će to činiti do kraja vremena. To su retke reči Bogorodice koje su apostoli izabrali da nam prenesu. Oni malo šta drugo prenose, najverovatnije zbog toga što to ona nikada nije želela.

„Što god vam reče – učinite“! Kao da je htela reći: On zna sve, On može sve, On vas ljubi sve, Njega čujte i Njega poslušajte. Ona je shvatila dužnost u ovome svetu, da za Njega živi i da k Njemu kao izvoru života druge upućuje. Tu dužnost ona je dragovoljno produžila da vrši i sa nebesa. Kroz svu istoriju crkve ona je učila verne, da čine ono što je On rekao. I danas se ona tajanstveno spušta iz slave svoje nebeske među verne da ih posavetuje, da čine ono što je On zapovedio.

To je njeno Jevanđelje – Jevanđelje Presvete Deve Bogorodice. Ono se sastoji ne iz četiri Jevanđelja nego iz četiri reči: Što god vam reče, učinite – objašnjava vladika Nikolaj. Poslušajmo je! Poslušajmo je kao majku, i više nego majku svoju, jer ona nam želi najveće dobro – carovanje u večnom carstvu Sina njenog.