I BRŽE I LAKŠE…

Ovi jednostavni i veoma praktični saveti pomoći će vam da selidba i pakovanje postanu jednostavan i brz posao.

Selidba često znači i bolju promenu, odlazak u lepši prostor koji će postati vaš novi dom. I iako je čitava ideja promene stana veoma zanimljiva, postoje i teže strane ovog poduhvata.

selidba

Pakovanje je verovatno jedan od poslova koji bismo svi najradije preskočili, i odmah se bacili na uređenje kuhinje, spavaće sobe i kupatila. Ipak, jednostavni saveti pomoći će vam da selidba i pakovanje postanu jednostavan i brz posao.

Pakujte se praktično

Na internetu možete pronaći veliki broj prodavnica koje će vam ponuditi kupovinu kutija za selidbu. Premda ovo može biti jednostavno rešenje za odlaganje, ono često nije i najjeftinije. Umesto da naručujete i čekate isporuku kutija za pakovanje, prošetajte do obližnjeg marketa i zatražite od prodavaca kutije koje su im ostale od robe koju su primili. Ne samo da ćete na taj način uštedeti novac, jer ćete ih dobiti besplatno, već ćete učestvovati u smanjenju pravljenja novog smeća i zagađenja. 

Još jedan ključni element za pakovanje je i korišćenje plastičnih kesa za smeće. Kupite pakovanje najvećih kesa i u njih stavite svu odeću koju imate, kao i nelomljive stvari. Pakovanje u kese je veoma brzo, jer ne morate razmišljati o slaganju i uklapanju stvari kao što bi to bio slučaj sa kutijama. Time ćete uštedeti dosta vremena, ali i kutija koje možete koristiti za odlaganje posuđa i ukrasa iz kuće. 

Pozovite pomoć

Nemojte se ustručavati da pozovete pomoć kada se pakujete. Sa jedne strane, pozovite prijatelje koji će zajedno sa vama spakovati sve stvari i obeležiti ih za selidbu. Ono što ne bi trebalo da prepustite slučaju i dragim osobama jeste prevoz i unošenje i iznošenje stvari. Naročito ako sa sobom selite i nameštaj. U tom slučaju pozovite profesionalce koji najbolje znaju kako da rukuju ovom vrstom tereta. Pored kamiona za selidbu možete iznajmiti i radnike, onoliko koliko je velika selidba, pa njima možete prepustiti teži deo posla. Jednim pozivom možete dogovoriti vreme i mesto prevoza, ali i dati sve potrebne informacije o stvarima kako bi selidbari mogli da vam kažu konačnu cenu za uslugu. Čak i kada je selidba teža, kao što je slučaj sa mestima gde je teško uneti nameštaj, radnici će koristiti sva raspoloživa sredstva da odrade svoj posao, kao što je korišćenje užadi za unošenje i iznošećenje stvari kroz terasu. 

Rešite se nepotrebnog nameštaja

Selidba je idealan povod za raščišćavanje stvari koje posedujemo. Tokom pakovanja dobro razmiliste šta je to što želite da zadržite, a za koje stvari je vreme da vas napuste. Ono što ljudi neretko rade u tim slučajevim jeste ostavljanje nepotrebnih stvari pored kontejnera. Jer, nečije smeće je tuđe blago. Ostavljanjem starih stvari na vidnom mestu daćete do znanja prolaznicima da mogu da ih uzmu ukoliko misle da će im biti od koristi. Od fioka i fotelja, pa sve do starih knjiga, vaše nepotrebne stvari vrlo brzo mogu naći novi dom. 

Ukoliko niste u mogućnosti da svoje stvari spustite do kontejnera, ne morate brinuti. Čak i za stari nameštaj možete se obratiti selidbarima koji će po vrlo povoljnoj ceni izneti stari nameštaj za vas.  

Šta ukolliko se selite u inostranstvo?

Selidba van Srbije na prvi pogled može delovati veoma komplikovano. Nije jednostavno odvojiti se svih svojih stvari, niti ih poneti sa sobom. Naravno, ono što vam je najpotrebnije imaćete uz sebe. Ali šta je sa svim nameštajem, knjigama i pločama koje možda ne možete preseliti u drugu državu. Ukoliko nemate kod koga da ostavite te stvari dok ste u inostranstvu, suludo bi bilo da, na primer, plaćate kiriju u praznom stanu samo kako bi u njemu ostale vaše krupne stvari. Najbolje rešenje u tom slučaju je skladištenje stvari. Skladište je odvojeni prostor u kom možete odložiti svoje stvari na period koji vama odgovara. Sve dok ste van zemlje, vaše stvari biće sigurno odložene u skladište veličinom prilagođeno svim predmetima koje imate. Cena koju ćete na mesečnom nivou nije visoka, i sigurno će isplatiti uslugu koja se pruža. Neretko skladišta imaju i video nadzor koji će neprestano pokazivati stanje u njima. Podrazumeva se sa su sva skladišta suva i obezbeđena od vlage, pa se vaše stvari neće pokvasiti i oštetiti.

Razlozi za selidbu mogu biti razni. Bilo da je ona iz zadovoljstva ili nepredviđenih okolnosti koje su vas zadesile u vašem stanu, postoje načini koji će vam je učiniti lakšom. Ne dozvolite da vam promena životne lokacije postane teret sa kojim ćete morati da se borite. Za sve postoji jednostavno rešenje.