POSTAVITI GRANICU

Proveravanje deteta je u današnje vreme više nego poželjan pristup u roditeljstvu, ali je važno znati dokle sa tim treba da se ide.

Razumljivo je da su roditelji zaštitnički nastrojeni prema svojoj deci, ali stručnjaci upozoravaju da bi morali da znaju gde je granica. Proveravanje deteta je narušavanje njegove privatnosti.

proveravanje deteta

Održavanje granica može da bude dobro za odnos roditelja i deteta, a pomoći će detetu i da postane odgovornije u kasnijoj dobi, tvrde psiholozi.

Upravo zbog toga bilo kakvo narušavanje njegove privatnosti može da ima vrlo ozbiljne posledice i negativne efekte na dete, a naročito na njegovo psihičko zdravlje.

Gubitak samopouzdanja

Roditeljska kontrola je važna za dobar odnos deteta i roditelja. Međutim, kada ta kontrola ode predaleko ili čak postane psihološka, tada počinju pravi problemi.

Zadiranje u privatnost deteta oduzima mu nezavisnost i briše granicu koju bi trebao da ima, odnosno zdrav odnos roditelj-dete.

Ako dete oseti da vi kao roditelj nemate dovoljno poverenja u njega, ono će takođe s vremenom izgubiti veru u samog sebe.

Sklonost laganju i skrivanju

Psiholozi objašnjavaju da narušavanje privatnosti deteta može da dovede do toga da vas ono samo još više laže i skriva istinu od vas.

Želja da decu odgajate da budu otvoreni i pošteni ljudi jeste plemenita stvar, ali nametljivo roditeljstvo može da ima negativan efekat i prouzrokuje upravo suprotno.

Prirodna reakcija dece na ovu vrstu roditeljstva je skrivanje, prećutkivanje i laganje, što poništava svrhu učenja da to ne čine.

Problemi sa mentalnim zdravljem

Uništavanje vašeg odnosa sa detetom nije najgora stvar koja se može dogoditi kada dođe do narušavanja privatnosti.

To može da ima negativne posledice i na mentalno zdravlje vašeg deteta i kod njega može da izazove teskobu, anksioznost ili depresiju.

Neće naučiti da je dozvoljeno pogrešiti

Nijedan roditelj ne želi da mu dete ima problema, da upadne u nevolje ili da čini iste greške kao i njegovi roditelji.

Ali, nažalost, to je deo života i nikakva preterana zaštita ili narušavanje privatnosti to ne može da zaustavi.

Stručnjaci upozoravaju da roditelji moraju da puste svoju decu da povremeno pogreše kako bi iz grešaka mogli nešto da nauče.

Imaće lošiji odnos sa vama

Bilo kakvo zadiranje u privatnost deteta ili nepoštovanje granica, poput saopštavanja informacija koje je dete podelilo samo sa vama drugom roditelju ili nekoj drugoj osobi, moglo bi da ima veoma štetne posledice po vaš odnos.

Izvor: Index.hr