IDEJE ZA RESTART

Svima nama treba povremeni kratak beg iz grada i gužve. Kada ste pod velikim stresom, često priželjkujete da se sklonite na neko mesto i posvetite sebi. Odličan način da se opustite i povratite balans je da sebi priuštite produženi vikend i mini-odmor.

Posebno prija izlazak iz komfor zone i odlazak na mesto koje još niste posetili ili neka aktivnost koju još niste probali. Bilo da produženi vikend provodite sa partnerom, porodicom ili prijateljima, predlažemo nekoliko ideja za beg od svakodnevnog okruženja.

produženi vikend

U vinu je istina

Kultura vina i uživanja u istom je u porastu širom sveta, ali i kod nas. Srbija ima tu sreću da zbog svog geografskog položaja ima ogroman potencijal za proizvodnju izuzetno kvalitetnog vina.

Najbrojnije su vinarije na Fruškog Gori, Vršačkim planinama, okolini Topole i u Župi. Mnoge vinarije imaju organizovanu degustaciju svojih vina. Neke u svom sklopu poseduju i restoran ili se određenim danima organizuje i zakuska uz degustaciju vina.

Vinarije se trude da svojim poseticioma pruže što više sadržaja, posebno one u blizini velikih gradova, tako da savetujemo da u svoje planove za produženi vikend uvrstite i posetu nekoj od vinarija.

Rashladite se u letnjim mesecima

U 2022. godini većina gostiju koji su se odlučili da odmor provedu u Srbiji, tražili su vikendice sa bazenom. Širom Srbije je moguće pronaći ovakve smeštaje. Najtraženiji su oni koji su u blizini velikih gradova, zatim oni u blizini reka i jezera. Gosti često žele da produženi vikend provedu na mestu gde mogu da se rashlade tokom letnjih meseci, ali i da uživaju sa prijateljima i porodicom.

Smeštaji se trude da imaju što više dodatnih sadržaja, tako da osim u kupanju i sunčanju, možete uživati i u sportskim aktivnostima, društvenim igrama, ali i spremanju hrane na otvorenom.

Banje – boravak tokom cele godine

Uvek aktuelne destinacije za srpske turiste su banje. Banje odavno nisu samo lečilišta, već pružaju sve više mogućnosti za odmor, zabavu i rekreaciju. Srbija se može pohvaliti velikim brojem termalnih izvora i banja.

Najposećenija je Vrnjačka Banja, a zatim slede Sokobanja, Banja Koviljača, Prolom Banja i mnoge druge. Vrnjačka Banja je oduvek privlačila domaće posetioce svojim kulturnim dešavanjima, sjajnim pejzažom i znamenitostima koje je okružuju, poput manastira Žiča i planine Goč. Takođe, može se pohvaliti velikim smeštajnim kapacitetima, kako u luksuznim wellness & spa centrima, tako i brojnim apartmanima, pa svaki gost može naći ono što mu odgovara.

Interesantne manifestacije

Kultura ogranizovanja manifestacija je sve prisutnija u Srbiji. Tu su tradicionalni festivali, kako filmski tako i muzički. Popularni su i koncerti na otvorenom, pogotovo u letnjim mesecima.

Organizuju se i razne tradicionalne manifestacije, gde se predstavljaju zanati, hrana, običaji i igre nekog kraja. Gastronomske manifestacije, bazari i razne ‘ijade’ beleže rast broja posetilaca iz godine u godinu. Često se ovi događaji organizuju vikendom, tako da možete iskoristiti posetu nekoj od manifestacija i obići kraj u kojem se ona održava. Obavezno iskoristite priliku da kupite nešto od domaćih proizvoda.

Istraživanje srpske tradicije

Interesovanje za srpsku tradiciju je u porastu kako kod domaćih tako i kod stranih turista. Ono čime se Srbija može pohvaliti je raznovrsnost, te ćete različite običaje, gastronomiju i arhitekturu upoznati na severu i jugu zemlje, na istoku i zapadu.

Zapadna Srbija se može pohvaliti najrazvijenijim turizmom, ali i drugi delovi Srbiji poseduju ogroman potencijal. Etno sela su posebno zanimljiva, jer često pored toga što se u njihovom sklopu nalaze ugostiteljski objekti, najčešće su i svojevrsni muzeji u kojima su izloženi originalni premeti iz svakodnevnog života ljudi tog kraja, stari decenijama pa i vekovima.

Poseta svakom kraju zemlje donosi jedinstveno i upečatljivo iskustvo, a gostoprimstva i ljubaznosti nigde ne manjka. Domaćini će se potruditi da vam predstave svoj kraj na najbolji način.

Probudite avanturistički duh

Ako vam je potrebno neko novo iskustvo i nova doza adrenalina, oprobajte se u nekom novom sportu ili aktivnosti. U zavisnosti od vaših interesovanja i kondicije, možete probati vožnju kajacima i kanuima, vožnju bicikla na adrenalinskim biciklističkim stazama, zip-line, planinarenje, rafting ili paraglajding. Ako nemate iskustva, instruktori će vam obezbediti kratku obuku, a dobićete i pripadajuću zaštitnu opremu, tako da ne morate da brinete o sigurnosti.

Aktivan odmor je posebno zanimljiv mladima i onima koji vole da odmor provode u velikom društvu. Tako zajedno možete uživati u avanturi i bodriti jedni druge, a ovakva iskustva ćete dugo prepričavati.