ŠTA SE GRICKALO U KOLOSEUMU?

U kanalizacionoj mreži staroj 2.000 godina nedavno su pronađeni tragovi koji ukazuju na navike starih Rimljana koji su pratili gladijatorska takmičenja.

 

Veruje se da su gledaoci rimskih gladijatorskih borbi u Koloseumu konzumirali grickalice od maslina, voća i orašastih plodova. To je pokazalo poslednje arheološko otkriće na kojem se radilo od januara prošle godine.

navike starih rimljana

Pronađeni su ostaci smokava, grožđa, trešanja, kupina, oraha i drugog voća. Pored toga, pronađene su kosti medveda i velikih mačaka koje su verovatno korišćene za borbe u gladijatorskoj areni. Otkriće se dogodilo u trenutku kada se istraživala kanalizaciona mreža stara 2.000 godina.

Istraživači su naveli da kosti medveda, lavova i jaguara verovatno pripadaju životinjama koje su bile prinuđene da se bore jedna protiv druge i protiv gladijatora, a sve iz zabave. Pronađene su i male životinjske kosti koje pripadaju psima.

Istraživanje je počelo u januaru 2021. i uključivalo je čišćenje 70 metara kanalizacionih odvoda ispod Koloseuma, koji je jedna od najposećenijih znamenitosti u Italiji. Arheolozi i arhitekte su koristili robote da bi stekli nove uvide u svakodnevni život starog Rima, piše „Smitsonijan magazin“.

Koloseum je bio najveći amfiteatar u Rimskom carstvu i prestao je da se koristi oko 523. godine. Poznat je po tome što su se tu održavale gladijatorske borbe i drugi spektakli pred desetinama hiljada ljudi.

Tokom pomenutih istraživanja pronađeni su i novčići, među kojima je 50 bronzanih koji datiraju iz kasnijeg rimskog perioda, odnosno koji obuhvataju period između 250. i 450. godine nove ere, kao i novčíći iz 170. ili 171. godine, koji slave vladavinu Marka Aurelija.

Izvor: Sputnjik