RUTINA IZ STAROG EGIPTA

Umivanje slanom vodom treba da bude rezervisano za povremenu upotrebu. Prekomerna upotreba može da ugroziti barijeru kože, tvrde stručnjaci.

 

Društvenim mrežama kruži jedan trend, a to je umivanje slanom vodom protiv akni. Dermatolozi su izneli svoje mišljenje o tome koliko je to bezbedno za kožu, naročito problematičnu.

umivanje slanom vodom

Zašto baš slana voda za umivanje?

Slana voda je poznata po svojoj sposobnosti da dezinfikuje i čisti kožu još iz vremena starog Egipta, kaže dermatolog dr Snehal Amin i objašnjava da je slana voda odgovorna za glatku i sjajnu kožu.

„So deluje kao mehanički piling, uklanjajući mrtve ćelije kože, što ostavlja kožu glatkom, mekom i sjajnom. Osmotskim delovanjem, soli apsorbuju toksine i uklanjaju nečistoću i masnoću. A uticaj na veličinu pora je još jedna prednost“, kaže dr Amin.

Umivanje slanom vodom treba da bude rezervisano za povremenu upotrebu, kaže dermatolog dr Azadeh Širazi iz Centra za dermatologiju i lasersku hirurgiju.

Stručnjaci se slažu da slana voda najbolji efekat ima kod osoba sa masnom kožom ili kožom sklonom aknama, iako ona zapravo ne leči akne.

„Ne smatram da je umivanje slanom vodom tretman za akne“, naglašava dr Širazi.

Potencijalni nedostaci

Umivanje lica slanom vodom može da bude grubo i da iritira, kaže Širazi, koji upozorava da prekomerna upotreba može da ugroziti barijeru kože.

„To može da pogorša neka stanja kože kao što su akne i ekcem, ili potencijalno da prouzrokuje hiperpigmentaciju i napravi ožiljke. Takođe može da odloži odgovarajući tretman i negu dermatologa“, upozorava dr Širazi.

Kada je u pitanju piling, dr Amin kaže da je so korozivna i da može da oštetiti kožu kada se primenjuje u visokim koncentracijama tokom dužeg vremenskog perioda.

„Moj osnovni savet je da je slani piling dobar za telo, ali da je najbolje izbegavati ga kada je u pitanju koža lica“, kaže dr Amin.

Izvor: N1