KROKETI OD JAJA SA SOSOM OD PARADAJZA

Kroketi od seckanih jaja, preliveni sosom od paradajza, mogu biti posluženi kao predjelo nekom jačem specijalitetu, ali sasvim mogu proći i kao lagani ručak.

kroketi od jaja

Sastojci:

100 grama putera
2 glavice crnog luka
150 grama dimljene slanine
6 skuvanih jaja
400 mililitara paradajz sosa
100 grama prezle
1 kašičica mešavine začina
5 kašika brašna
peršun
1 kocka za supu
listovi celera
2 šargarepe
250 mililitara mleka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu, na šporetu, stavimo 50 grama putera da se rastopi. Na rastopljenom puteru pržimo 2 kašike brašna. Sipamo mleko neprekidno mešajući žicom za mućenje. Dodamo mešavinu začina.

Kada bešamel dobije potrebnu gustinu, sklonimo šerpu sa šporeta. U šerpu, na šporetu, u zagrejanu vodu stavimo kocku za supu. U drugu šerpu, na šporetu, stavimo preostali puter. Na rastopljenom puteru pržimo sitno isečen crni luk. Kada luk omekša, u šerpu dodamo šargarepe isečene na tanke krugove, slaninu isečenu na kocke, 3 kašike brašna, sipamo paradajz sos, supu, dodamo sitno isečene listove celera i peršuna, pobiberimo, posolimo, promešamo i ostavimo sos da se kuva.

Jaja sitno isečemo, stavimo u veći sud, dodamo bešamel sos, posolimo i pobiberimo. Mesimo smesu rukom. Nauljenim rukama uzimamo od smese i formiramo kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljamo u prezlu i pržimo u tiganju u većoj količini zagrejanog ulja. Kada porumene, krokete stavimo na činiju obloženu papirom da upije nepotrebnu masnoću. Sos preručimo u cediljku iznad druge šerpe.

Kašikom izgnječimo sadržinu u cediljci. Tanjir za serviranje ukrasimo sa dva lista zelene salate na koje stavimo parčiće čeri paradajza. Na tanjir serviramo krokete i prelijemo sosom od paradajza. Dekorišemo sa dve grančice nane i jednim čeri paradajzom na sredini tanjira.

Prijatno!