POSLEDICE KORONE

Moždana magla verovatno nastaje usled oštećenja neuronskih veza unutar područja prefrontalnog korteksa mozga.

Pacijenti već mogu da pristupe lečenju i ne moraju da čekaju na kliničko ispitivanje, jer je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) već odobriila lekove koji mogu da pomognu kad je u pitanju moždana magla kao posledica produženog odbolovanog koronavirusa.

moždana magla

Kombinacija dva postojeća leka za potres mozga i poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD) može da pomogne u ublažavanju moždane magle kod onih koji pate od produženog kovida.

U maloj studiji, osam od 12 pacijenata iskusilo je poboljšanje izvršne funkcije, radne memorije i koncentracije nakon lečenja lekovima koje je odobrila FDA.

Produženi kovid je slabo definisano stanje koje karakterišu uporni simptomi koji traju nedeljama, mesecima ili čak godinama nakon zaraze virusom SARS-CoV-2.

Iako različiti pacijenti mogu da imaju različite simptome, mnogi se žale na nepopustljive kognitivne deficite, inače poznate kao moždana magla.

Nakon što je primetio sličnosti između moždane magle izazvane kovidom i opštih simptoma potresa mozga, dr Arman Fešaraki-Zadeh sa Jejla odlučio je da leči pacijente sa produženim kovidom lekom koji se zove N-acetilcistein (NAC), koji se generalno prepisuje za lečenje. traumatskih povreda mozga.

Ohrabren pozitivnim ishodima, on je zatim dodao lek za ADHD nazvan gvanfacin i otkrio da je kombinacija ovih lekova pomogla da se ublaži moždana magla.

„Postoji mali broj tretmana za moždanu maglu kod produženog kovida, tako da kada sam uvideo prednosti ovog tretmana kod pacijenata, osetio sam potrebu da, što je pre moguće, podelim ove informacije“, rekao je Fešaraki-Zadeh u izjavi.

I dok odgovarajuća klinička ispitivanja koja uključuju ovaj režim lečenja tek treba da se sprovedu, činjenica da su oba leka već odobrena od strane FDA znači da su lako dostupni i da se zna da su bezbedni.

„Ne morate da čekate da budete deo istraživačkog ispitivanja. Možete pitati svog lekara, ovi lekovi su pristupačni i široko dostupni“, objasnio je on.

BioMind kapi protiv depresije

Iako nisu namenjeni za lečenje simptoma kovida oba leka pomažu u zaštiti prefrontalnog korteksa (PFC) od stresa.

Autori studije objašnjavaju da će moždana magla verovatno nastati usled oštećenja neuronskih veza unutar ovog ključnog područja mozga.

Tačnije, oni kažu da zapaljenje izaziva preopterećenje kalcijuma u ​​PFC-u, što dovodi do uništenja sinapsi i stvaranja ozbiljnih kognitivnih deficita. Pošto je NAC antioksidant, istraživači su sumnjali da može da pomogne u ograničavanju upale u mozgu, dok gvanfacin prouzrokuje zatvaranje kalijumovih kanala kroz PFC, čime se jačaju neuronske veze.

Autori studije testirali su svoj pristup na 12 pacijenata, od kojih su dva napustila studiju iz nepoznatih razloga, dok su druga dva prekinula lečenje nakon što su doživeli neželjene efekte kao što su nizak krvni pritisak i suvoća usta.

„Preostalih osam pacijenata je prijavilo poboljšanu radnu memoriju, koncentraciju i izvršnu funkciju, uključujući nastavak normalnog radnog opterećenja“, pišu istraživači.

Autori ističu slučaj jednog konkretnog učesnika koji je doživeo značajna poboljšanja nakon početka lečenja, ali je kasnije prestao da uzima lekove nakon što je patio od vrtoglavice. Kada su se simptomi vratili, pacijent je nastavio sa lečenjem i ponovo je rešio problem moždane magle, ovog puta bez vrtoglavice.

Istraživači se nadaju da će njihovi nalazi inspirisati veliko kliničko ispitivanje upotrebe NAC-a i gvanfacina kod dugotrajnog kovida i ohrabriti svakoga ko pati od moždane magle da pita svog doktora o mogućnostima prepisivanja ova dva leka.

Izvor: N1