POBOLJŠANJE CIRKULACIJE

Zdrav protok krvi za celo telo ili određena područja moguće je održati uzimanjem vitamina i dijetetskih suplemenata.

 

Praktičari tradicionalne medicine i alternativnog lečenja slažu se da je pravilna cirkulacija krvi ključni faktor dobrog zdravlja. Postoji nekoliko različitih načina kako možete poboljšati protok krvi, što uključuje ishranu i vaš način života.

protok krvi

Jedan od predloga je da uzimate određene vitamine za imunitet i dijetetske suplemente kako biste podržali zdrav protok krvi za celo telo ili za određena područja.

Vitamini za imunitet i dijetetski suplementi za povećan protok krvi

Mnogi ljudi trpe posledice loše cirkulacije. Ako često imate hladne ruke ili stopala, onda i sami spadate u tu grupu. Ovo stanje ne samo da izaziva jedan neprijatan osećaj, već može i negativno uticati na vaše zdravlje.

Na primer, vaša mentalna funkcija može opasti ako vaš mozak ne dobija dovoljno krvi. 

Naravno danas postoje vitamini za imunitet, minerali i dijetetski suplementi za koje mnogi veruju da mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije. Na primer:

Vitamin E

Ovaj vitamin se lako može unositi kada pripremate hranu koristeći ulja kao što su ulje pšeničnih klica, ulje lešnika, suncokretovo ulje kao i druga ulja od orašastih plodova. Takođe, vaš izbor može biti i ulje vitamina E za hranu koje je dostupno u većini prodavnica zdrave hrane ili možete unositi ovaj vitamin za imunitet putem dijetetskih suplemenata.

B vitamini

Dodatke vitamina B naći ćete u većini apoteka i internet prodavnica dijetetskih suplemenata. 

Zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja je odličan izvor ovih vitamina.

Gvožđe

Ovaj mineral je dostupan u obliku dijetetskih suplemenata, što olakšava unos adekvatne količine. Moguće je unositi dovoljno gvožđa i kroz ishranu, jedući puno crvenog mesa i lisnatog zelenog povrća. 

Ipak, zbog kardiovaskularnih rizika povezanih sa crvenim mesom, za neke od vas će lekar možda pre savetovati da se odlučite za dijetetski suplement i lisnato povrće, umesto da povećate unos crvenog mesa.

vitamini be e fe

Bilje koje poboljšava cirkulaciju krvi

Mnogi vitamini za imunitet i dijetetski suplementi sadrže biljke za koje zagovornici prirodnog zdravlja veruju da promovišu cirkulaciju u celom telu. Evo nekih od najpopularnijih:

  • crni biber (Piper nigrum)
  • mesarska metla (Ruscus aculeatus)
  • ukrasna paprika (Capsicum annuum)
  • mišjakinja (Stellaria media)
  • đumbir (Zingiber officinale)
  • gotu kola (Centella asiatica)
  • glog (Crataegus)
  • devojačka kosa (ginko biloba)
  • timijan (Thimus vulgaris)
  • kurkuma (Curcuma longa)

Prirodno poboljšanje cirkulacije

Pored uzimanja vitamina za imunitet i dijetetskih suplemenata za poboljšanje protoka krvi, cirkulaciju svog tela možete poboljšati i vodeći zdrav način života koji uključuje sledeće:

Vežbanje

Ovo je jedna od najboljih metoda za poboljšanje protoka krvi. Pošto je srce cenatr krvotoka, važno je da imate zdravo srce ako težite optimalnoj cirkulaciji u telu.

vežbanje tegovi

Upravljanje stresom

Kada pacijent ima lošu cirkulaciju, doktori često pitaju o njihovom svakodnevnom nivou stresa. To je zato što kada telo doživi stres, krvni sudovi počnu da se sužavaju, što samim tim dovodi do smanjenog protoka krvi. Najbolji način da pomognete sebi, pored primene drugih praktičnih saveta u ovom tekstu, je da naučite da upravljate stresom.

Masaže 

Ne samo da masaža može pomoći da smanjite stres, već takođe pomaže u poboljšanju cirkulacije kroz limfni i kardiovaskularni sistem. Kada profesionalac manipuliše mišićima, vaše telo oslobađa hormone zvane endorfini zbog kojih se osećate dobro. Neki terapeuti za masažu čak nude tretman korišćenjem eteričnih ulja, koja mogu pomoći u poboljšanju protoka krvi, kao što su ruzmarin, žalfija i kleka.

spa masaža

Unos tečnosti

Krv ima veoma visok sadržaj vode. Dobra hidratacija tela je jednostavan način da održite ili poboljšate cirkulaciju.

Prestanak pušenja

Dim izaziva sužavanje krvnih sudova, zbog čega se smanjuje količina krvi koja teče kroz te sudove.

Rezime

Postoji mnogo načina da poboljšate cirkulaciju. Bez obzira da li želite da povećate ukupnu cirkulaciju u telu ili poboljšate dotok krvi u određene delove tela, mnogi lekari za dobro zdravlje  predlažu korišćenje vitamina za imunitet i dijetetske suplemenate.

Najbolje rezultate ćete dobiti ako radite zajedno sa svojim lekarom, koji će vam osmisliti plan posebno prilagođen vašem zdravstvenom stanju i tako vam pomoći da izbegnete potencijalno negativne efekte.