OTKRIĆE NA SEVERNOM POLU

Najstariji DNK na svetu pronađen je iz sedimenta iz ledenog doba na severnom Grenlandu, otkrivajući neke iznenađujuće uvide u ovaj jedinstveni ekosistem.

Genetski materijal star 2 miliona godina daje snimak naprednog praistorijskog ekosistema kakav danas ne vidimo, sastavljenog od životinja uključujući – neočekivano – mastodonta, sisara nalik slonu iz ledenog doba koji nikada ranije nije pronađen na Grenlandu.

najstariji dnk

Pre ovog otkrića, najstariji DNK ikada pronađen potiče iz kosti mamuta stare 1,2 miliona godina. Ovaj novi dokaz je skoro dvostruko stariji i nije pronađen direktno iz biološkog materijala. Umesto toga, sastoji se od fragmenata DNK u sedimentu koji je bio zaključan u permafrostu duboko ispod ušća fjorda u Arktički okean na najsevernijoj tački Grenlanda.

Sada kada je tim oborio prethodni rekord, veruju da je otvorio vrata nekim uzbudljivim mogućnostima kada je u pitanju uzorkovanje drevnog ekološkog DNK.

„Godine 2005, godinu dana pre nego što smo uzeli ove uzorke, objavio sam rad u kojem tvrdim da DNK može da preživi samo milion godina – tako da sam očigledno pogrešio!“, rekao je profesor Eske Vilerslev, autor studije i evolucioni genetičar sa Univerziteta u Kopenhagenu. rekao je na konferenciji za novinare.

„Ne bih se iznenadio ako se ispostavi da možemo da se vratimo duplo dalje“, dodao je Vilerslev.

Izvor: Oslobodjenje.ba