IZDAJA ILI NE

Odluka Hrvatske da na svom području neće dozvoliti obuku ukrajinskih vojnika ozbiljno je dovela u pitanje prijateljske odnose dve zemlje.

Stotinu vojnika, u odnosu na stotine hiljada angažovanih na obe strane na ukrajinskom ratištu, je bezmalo zanemarljiva cifra, tako odluka Hrvatske i njenog Parlamenta da neće na svom području obučavati ukrajinske vojnike, neće Ukrajini naneti ozbiljnije štete u odbrani zemlje.

odluka hrvatske

Međutim, ako uzmemo u obzir da je Hrvatska članica Evropske unije, i da se od nje, kao takve, očekuje da sledi zajedničku politiku, s jedne strane, te da je Ukrajina Hrvatsku smatrala za prijateljsku zemlju, od koje se očekuje podrška u kritičnim situacijama, s druge strane, događaj poprima sasvim drugu dimenziju.

A ta odluka saborskih zastupnika, bez obzira ko je glasao po uverenju, ko po ubeđenju, (a ubeđenje može biti veoma unosno, naročito ako ga Rusi plaćaju), ko po partijskom zadatku, a ko nedolaskom na sednicu, imaće, sasvim sigurno, određene posledice.

Osim što je, ovakvom odlukom, Hrvatska iskočila iz evropskog koloseka, ona je ozbiljno dovela u pitanje prijateljske odnose dve zemlje.

Naime, Ukrajina je svojevremeno među prvima podržala proglašenje hrvatske državnosti, pa je ovaj neočekivani hrvatski šamar tim bolniji, jer se, sasvim sigurno, u Ukrajini ne može drugačije doživeti nego kao izdaja, bez obzira na uticaj te odluke na stanje na ratištu.

Autor: Jaroslav Kombilj

Decembar 2022.