ZATVOR ZA PRESTUPNIKE

Parlament Indonezije usvojio je krivični zakonik koji zabranjuje polne odnose izvan i pre braka i za to delo predviđa kaznu zatvora do jedne godine.

 

Ovaj zakon koji ograničava seks pre i izvan braka predstavlja deo pravnih promena za koje kritičari kažu da potkopavaju građanske slobode u trećoj po veličini demokratiji na svetu.

pre braka

Nove odredbe, koje će važiti za Indonežane i strance zabranjuje i zajednički život parova pre venčanja.

Donet je uz podršku svih političkih partija i uprkos upozorenjima poslovnih grupa da bi to moglo da uplaši turiste i nanese štetu investicijama.

Međutim, zakon neće stupiti na snagu tri godine kako bi se omogućila izrada propisa.

Trenutno, Indonezija zabranjuje preljubu, ali ne i polne odnose pre braka.

Zakonik uključuje zabranu crne magije, vređanje predsednika ili državnih institucija, širenje stavova protiv državne ideologije, i organizovanje protesta bez obaveštenja.

Kritičari smatraju da se novi zakoni mogu koristiti za kontrolu morala u najvećoj naciji na svetu sa muslimanskom većinom, u kojoj se, kako navodi Rojters, beleži porast verskog konzervativizma poslednjih godina.

Maulana Jusran, zamenik šefa odbora turističke industrije Indonezije rekao je da je novi zakon „potpuno kontraproduktivan“ u trenutku kada su privreda i turizam počeli da se oporavljaju od pandemije.

„Hoteli ili bilo koji smeštajni objekti su kao drugi domovi za turiste. Ratifikacijom ovog krivičnog zakonika, hoteli su sada problematična mesta“, rekao je Jusran.

Poslanici su pozdravili usvajanje krivičnog zakonika, dok su protivnici istakli odredbe za koje kažu da du društveno regresivne, da obuzdavaju slobodu govora i da će predstavljati „ogromno nazadovanje“ u demokratskim slobodama posle pada autoritarnog lidera Suharta 1998.

Revidiranje krivičnog zakonika razmatra se još od 1945. godine, kada je Indonezija proglasila nezavisnost od Holandije.