EFIKASNO TRAJANJE

Smernice za pružanje prve pomoći kod manjih opekotina često se kreću u smeru držanja zahvaćene kože pod hladnom vodom. Međutim, koliko dugo treba da radite ovo da biste ublažili bol?

Prema istraživanjima vodećih specijalista za kožu, trebalo bi da zahvaćeno područje držite pod hladnom vodom iz česme najmanje 20 minuta. Nalazi studije su otkrili zbog čega je ovo efikasno.

pod hladnom vodom

Zašto baš 20 minuta?

Studija je pokazala da je 20 minuta optimalno vreme tokom kog treba držati opekotinu pod hladnom vodom iz slavine.

Ovo je rezultiralo smanjenjem dubine opekotine za čak 56 procenata. Ovaj vremenski protokol je duži od onoga što preporučuju neke bolnice širom sveta i uobičajena lekarska praksa, savetujući da to radite samo 10 minuta.

Profesor dr Hju Rajt, vodeći autor studije koji je takođe konsultant za hirurgiju šake u Opštoj bolnici u Lidsu, eksperimentisao je na 30 komada tkiva doniranih od pacijenata koji su bili podvrgnuti rekonstrukciji dojke.

Tkivo dojke je izgorelo u istoj težini opekotine kao i koža ruke koja je dodirnula plinski štednjak.

Ova vrsta povrede stvara opekotine srednje debljine, gde oštećenje prodire samo u gornji sloj kože, što je i najčešći oblik opekotina. Zatim je tkivo pušteno pod vodu ohlađenu na 16 stepeni Celzijusa, što je prosečna temperatura vode iz slavine, tokom 20 minuta. Tkivo je onda upoređeno sa opečenom kožom koja nije bila hlađena pod mlazom vode.

Prema dr Rajtu, efekat hlađenja inhibira telesne procese koji izazivaju oštećenje kože nakon opekotina.

Kada je vaša koža povređena, imuni sistem oslobađa citokine ili proteine koji štite od infekcije u rani. Međutim, kada se kao odgovor na opekotinu oslobodi previše citokina, to može izazvati produženo zapaljenje u tom području i kao rezultat toga povećano oštećenje tkiva.

Rajtova studija otkrila je da hlađenje rane mlazom vode iz slavine u roku od 20 minuta isključuje oslobađanje citokina i pomaže u ograničavanju oštećenja tkiva.

Nacionalni institut za zdravlje i negu izvestio je da najmanje 250.000 Britanaca doživi povrede od opekotina svake godine. Procenjuje se da se 175.000 pacijenata hospitalizuje radi lečenja od tih povreda.

Podučavanje ljudi zašto je ključno ohladiti kožu nakon opekotina i kako to pravilno uraditi može pomoći mnogim ljudima da spasu kasnijih posledica ili dugotrajnog lečenja kože, poručuje dr Rajt.

Lekovi prve pomoći za manje opekotine

Možete dobiti opekotine prvog stepena ako slučajno dodirnete vruću peć ili peglu za kosu. Za razliku od opekotina drugog ili trećeg stepena, koje su teže, opekotine prvog stepena obuhvataju samo gornji sloj kože. Ako imate opekotine prvog stepena, vaša koža može biti crvena, bolna i otečena.

Većinu opekotina prvog stepena možete lečiti kod kuće, ali morate ih pravilno lečiti. Iako opekotine prvog stepena nisu tako ozbiljne kao opekotine višeg stepena, one mogu ostaviti veliki ožiljak ako se ne leče pravilno.

Nekoliko saveta o tome kako lečiti opekotine prvog stepena:

  • Ohladite opekotinu
  • Kako je pokazala studija, najbolje je postaviti opekotinu pod hladnu vodu iz slavine najmanje 20 minuta
  • Nanesite vazelin na opekotinu dva do tri puta dnevno
  • Koristite samo vazelin na opekotinu, nemojte nanositi masti, puter ili pastu za zube, jer oni mogu izazvati infekciju
  • Nemojte primenjivati lokalne antibiotike