NAMENJENA BUDUĆNOSTI

Proglašen je pobednik prestižnog konkursa Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA). Crvena kuća iz Dorseta proglašena je najboljom.

Crvena kuća (Red house) dobila je najviše pohvala od sudija zbog svog jednostavnog i praktičnog dizajna u kome se vodilo računa o budućnosti, odnosno kada njen vlasnik ostari.

crvena kuća

U konkurenciji je bilo 20 domova, a spisak je RIBA objavio ranije ove godine.

Crvena kuća se nalazi u ruralnom Dorsetu, u jugozapadnoj Engleskoj. Projekat je nastao kada su se njegovi vlasnici zaljubili u idiličnu lokaciju i predivan pogled 2011. godine. Nakon višestrukih lažnih početaka i redizajniranja, uz promenu arhitekte, konačno su se uselili u svoj novi dom deceniju kasnije.

Crpeći inspiraciju za dizajn iz pokreta umetnosti i zanata, kuća ima velike nadstrešnice, a smela zelena boja oživljava je čineći kontrast crvenoj cigli. Imajući na umu klimatske promene, njeni debeli, dobro izolovani zidovi i veliki prepusti imaju za cilj da je zaštite od nepogoda i smanje dobijanje sunčeve toplote, posebno tokom letnjih meseci. Pored toga, krov od škriljaca predstavlja dom za lokalnu populaciju slepih miševa. Druga mesta za gnežđenje takođe su suptilno ugrađena u zidove.

Kuća ima dva sprata i 284 kvadratna metra. Otvoreno prizemlje pruža laganu, prozračnu atmosferu i obezbeđivaće lak pristup kada vlasnici ostare. Ovo je bio ključni fokus za projekat, a drugi komplementarni elementi uključuju stepenište sa dva rukohvata, zaobljene uglove na ugrađenom nameštaju, držače na prednjim stranama ormana, upotrebu ručki na vratima koje se ne okreću i lift.

Predsednik žirija RIBA House of the Year 2022 arhitekta Taro Tsuruta izjavio je da se ova istovremeno obična i neobična kuća suprotsavlja onome što očekujemo od kuće u prelepom okruženju. Dodao je da se ova estetska i održiva zgrada sa funkcionalnošću koja je otporna na budućnost, oslanja na arhitektonske reference od Morisa do Stirlinga – uz mnogo iznenađenja kojima su aplaudiralia svi članovi žirija.

Naveo je da je unutrašnjost formirana bez vrata od ulaza do dnevnog boravka, kuhinje i trpezarije, omogućavajući prostoru da magično teče. Istakao je da se o ovoj kući svakako najviše raspravljalo, što samo po sebi zaslužuje pohvale.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs