AKTUELNO I NADALJE

Ova 2023. godina biće obeležena nastavkom vinskih trendova, diktiranih klimatskim promenama i vanrednim uslovima života i rada.

Klimatske promene, nastavak uspona roze vina, održivost u fokusu kupaca – ovo su samo neke od ključnih reči koje će obeležiti 2023. godinu.

trendova

Od veće ekološke svesti do traganja za starim sortama i lozama – godina 2023, kažu stručnjaci, biće obeležena nastavkom trendova koji su diktirani klimatskim promenama i vanrednim uslovima života i rada. I naravno, tu je i roze vino, koje će i u novoj godini nastaviti dramatičan rast popularnosti.

“Prirodno” je u modi

Male vinarije koje svoja vina označavaju kao prirodna, organska i biodinamička doživljavaju pravi globalni bum. Kompanija Exoloding Topics koja se bavi praćenjem i predviđanjem trendova na tržištu navodi da je interesovanje na internetu za ova vina poraslo 150 procenata za tri godine. Ova kompanija takođe tvrdi i da potrošači dobro znaju da su sva vina, u osnovi, prirodna, to jest da vrlo mali broj kupaca veruje da postoji i klasa “neprirodnih” vina.

Održivost postaje sve važnija

Ako ste tokom 2022. godine počeli da obraćate pažnju na stvari koje vam ranije nisu bile toliko važne – na primer, da preferirate boce sa tankim umesto masivnog, debelog stakla, da zadovoljno klimnete glavom kada u restoranu (pod uslovom da to, ipak, nije fine dining lokal) vidite da se umesto stolnjaka koriste podloge od recikliranog papira, postali ste deo globalnog trenda traganja za održivim vinarstvom i ugostiteljtvom. Nedavno istraživanje kuće International Wines and Spirits Record pokazuje da je čak polovina kupaca vina u SAD zainteresovano za inicijative u vezi sa održivim praksama u vinarstvu, a slično je i sa naše strane Atlantika. Dobro vino je odraz prirodnog okruženja – ako ga budemo čuvali, sačuvaćemo i vinarstvo, i na lokalnom i na globalnom nivou.

Roze će biti još popularniji

Jedna od najpomodnijih kategorija vina i u 2023. godini nastaviće da nalazi nove konzumente i da dobija na popularnosti. U svetu se pojavljuje sve više replika provansalskog rozea, ubedljivo najpopularnije regionalne grane ovog vina, zajedno sa autentičnim rozeima od internacionalnih i autohtonih sorti koji i u Srbiji nastavljaju svoj uzlet. I dalje se najviše traže sveži, iskričavi, suvi rozei, bez previše teških “parfemskih” nota, a dodatan zamah ovom delu vinske priče dao je i početak prodaje roze proseko vina, sasvim nove kategorije koja je od početka bila “osuđena” na uspeh u današnjoj tržišnoj klimi.

Stare loze u novoj godini

Traganje za tradicijom i za autentičnim vinskim izrazima koji nemaju pandana u masovnoj vinskoj proizvodnji opčinilo je veliki deo vinske publike. A njima su se, iz sasvim drugih razloga – pre svega radi potrage za rešenjima za efikasno vinogradarstvo u vreme intenzivnih klimatskih promena – pridružili i istraživači. Rezultat je dramatično povećano interesovanje za starim sortama i starim lozama koje pokazuju veliku otpornost na ekstremne klimatske uslove. U fokusu su Grčka, Španija, Portugal, Južna Afrika, južna Italija, južna Francuska…

Sam svoj somelijer

Godina za nama donela je postpandemijske i ratne probleme: dramatičan rast cena sirovina, nedostatak radne snage, smanjene kvaliteta restoranske usluge…Sve ovo donelo je neočekivani nastavak pandemijskog trenda uživanja u vinu kod svoje kuće. Istraživanja tržišta pokazuju da se povećava broj onih koji u svojim domovima rekreiraju vrhunsko ugostiteljstvo iskustvo, poručujući vina sa interneta, uživajući u njima iz kvalitetnih čaša i priređujući kućne degustacije i uparivanja. Sam svoj šef i somelijer – ovo je jedan od vodećih trendova za 2023.

Izvor: Vinoifino.rs