PRESTIŽNO TAKMIČENJE

Radovan Ivanović iz Banjaluke dobio je ovacije žirija na Svetskom kupu harmonike u Švajcarskoj, a onda se okitio titulom najboljeg harmonikaša na svetu.

 

Na najprestižnijem takmičenju u sviranju harmonike, nedavno održanom u Zofingenu, Banjalučanin Radovan Ivanović (20) je dokazao da klasična muzika i te kako živi pod našim podnebljem.

Radovan Ivanović

Nastupao u jednoj od najzahtevnijih kategorija akademskog nivoa, masters kategoriji, kojoj pripadaju muzičari od 18 do 32 godine. Za titulu najboljeg nadmetao se sa 24 kandidata iz svih delova sveta.

Svoje muzičko umeće pokazao je u 20-minutnom programu, u kome je između ostalog odsvirao klasične kompozicije – The dance of the Goblins Antonija Bazinija, sonatu u de-molu Domenika Skarlatija, i The Lark Mihaila Glinka i Milija Balakirjeva. Njegov spektakularni nastup je ispraćen ovacijama publike, a pored toga vratio se na bis što se veoma retko dešava.

– Pobediti na Svetskom kupu harmonike je svakako nešto što imponuje i što je san svakog umetnika. Ovo nije došlo preko noći, nego je rezultat predanog rada kroz školovanje, koncertne nastupe i master časove – rekao je ponosno Radovan Ivanović.

Radovan je student Akademije umetnosti u Banjaluci u klasi profesora Zorana Rakića. Pre toga je završio nižu i srednju muzičku školu. Za svojih 20 godina, ima pregršt nagrada i pobeda. Sa samo 11 godina izašao je na prvo međunarodno takmičenje u Kragujevcu, gde je pobedio i od tada niže uspehe.

Ispričao je kako je zavoleo muziku i kada se prvi put susreo sa „dirkama“.

– Moja prva druženja sa harmonikom se vezuju za mene kao petogodišnjaka koji uz oca koji je amaterski svirao harmoniku pokazuje veliko interesovanje za taj instrument. Upisom u nižu muzičku školu, prvi uspesi na domaćim i međunarodnim takmičenjima su nešto što je trasiralo moj profesionalni poziv – rekao je Radovan.

Idol u detinjstvu mu je bio legendarni srpski harmonikaš Ljubiša Pavković.

– Kasnije sam imao sreću da postanem jedan od njegovih najboljih učenika kada govorimo o narodnoj muzici. Pobeđivao sam na festivalima narodne muzike od kojih bih izdvojio titulu na festivalu „Ilidža 2019“. Kasnije se javljaju novi uzori iz sveta klasične muzike poput Jurija Šiškina, kod koga sam pohađao master časove – ispričao je Radovan Ivanović.

Izvor: Novosti.rs