ROLAT U LISTOVIMA KUPUSA

Rolat u listovima kupusa spada u specijalitete srednje kompleksnosti, ali to ne treba da predstavlja neku prepreku ni početnicima u kulinarstvu. Odlično jelo kao uvod za zimu – sve preporuke!

rolat kupusa

Sastojci:

300 grama mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
50 mililitara sirćeta
100 grama lenti dimljene slanine
1 jaje
2-3 kašike prezle
2 grančice francuskog peršuna
2 skuvana jajeta
100 grama sira
1 kašika senfa
pola kašike mešavine začina
1 glavica kupusa
50 grama putera
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Glavici kupusa odstranimo koren i stavimo u šerpu sa vodom da se obari. Vodu posolimo i dodamo sirće.

Lente slanine isečemo na kocke i pržimo u šerpi na rastopljenom puteru. Kada se slanina isprži, u šerpu dodamo sitno isečen crni luk, posolimo, pobiberimo i promešamo.

U blenderu izmiksamo skuvana jaja, stavimo u sud, dodamo senf i promešamo. U drugi sud stavimo mleveno meso. Dodamo jaje, mešavinu začina i prezlu. Alatkom izgnječimo peršun i dodamo u sud. Isprženi luk i slaninu preručimo u cediljku. Kada se masnoća iscedi, luk i slaninu dodamo u sud sa mlevenim mesom. Posolimo, pobiberimo i mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine.

Obarenu glavicu kupusa izvadimo iz šerpe. Na kuhinjskoj krpi razlistamo kupus i uvijemo da se prosuše. Parče najlonske folije namažemo uljem. Na foliju razvučemo smesu od mlevenog mesa. U sud sa izmiksanim jajima sitno izrendamo sir, promešamo i smesu nanesemo na mleveno meso. Pomoću folije uvijemo rolat. Uvijemo rolat u foliju. Listove kupusa poređamo na dasku za sečenje. Na listove kupusa stavimo rolat odstranjujući foliju. Zatim uvijemo rolat u listove kupusa.

Tepsiju namažemo puterom. Glavicu crnog luka isečemo na polukrugove koje poređamo u tepsiju. Krompir isečemo na kriške i dodamo u tepsiju. Zatim u tepsiju stavimo rolat i namažemo ga puterom. U tepsiju stavimo i parčad preostalog kupusa. Poprskamo uljem, posolimo, pobiberimo, sipamo 250 mililitara vode, zatvorimo tepsiju aluminijumskom folijom i stavimo u rernu. Pečemo 45 minuta na 200 stepeni i još 15 minuta na istoj temperaturi, ali bez folije.

Rolat izvadimo iz tepsije i isečemo na parčad. Na jednu stranu tanjira za serviranje poređamo povrće iz tepsije. Na drugu stranu stepenasto poređamo parčad rolata. Dekorišemo grančicom francuskog peršuna.

Prijatno!