ŠPIKOVANI TELEĆI BUT SA PIREOM OD SPANAĆA

Na raznim delovima planete, Nova godina se dočekuje uz kvalitno meso kao što je teleći but. U ovom receptu, butkica je špikovana slaninom i „pliva“ u pireu od spanaća.

teleći but

Sastojci:

800 grama telećeg frikanda
1 kilogram spanaća
100 grama dimljene slanine
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
50 grama putera
1 kašika mešavine začina
1 goveđa kocka za supu
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Slaninu isečemo na duguljastu parčad. Nožem meso zasečemo na više mesta i parčadima slanine špikujemo meso.

Na zagrejano ulje u tiganju, na šporetu, stavimo meso da se prži. U šerpu sa vodom, na šporetu, stavimo kocku za supu. U drugu šerpu sa vodom stavimo spanać da se obari.

Šargarepe isečemo na kose krugove, a glavice crnog luka isečemo na deblje krugove. Kada se isprži sa obe strane meso izvadimo iz tiganja i stavimo u tepsiju. U istom tiganju pržimo krugove crnog luka. Dodamo isečene šargarepe, pobiberimo, posolimo, dodamo mešavinu začina, promešamo i sipamo supu. Sadržinu iz tiganja dodamo u tepsiju. Pečemo 60 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Obaren spanać stavimo u blender i izmiksamo. U tiganj, na šporetu, na rastopljen puter dodamo izmiksan spanać. Pobiberimo, posolimo, promešamo i kada pire dobije potrebnu gustinu sklonimo tiganj sa šporeta.

Meso isečemo na parčad. Na tanjir za serviranje nanesemo pire od spanaća. Na pire stepenasto poređamo parčad mesa i prelijemo tečnošću iz tepsije.

Prijatno!