PEVAČICA OBOLELA

Sindrom ukočene osobe je retka neurološka bolest koju karakteriše ukočenost mišića i povećana osetljivost na spoljne i unutrašnje nadražaje.

Pevačica Selin Dion otkrila je da joj je dijagnostikovana retka i neizlečiva neurološka bolest pod nazivom sindrom ukočene osobe (stiff person syndrome – SPS).

sindrom ukočene osobe

Pevačica je ovu vest podelila sa obožavateljima u emotivnom videu na Instagramu, objasnivši da je prisiljena da otkaže nadolazeću europsku turneju nakon što je primila vest o svom zdravstvenom stanju.

„Nedavno mi je dijagnostikovana retka neurološka bolest koju dobije jedna od milion osoba. Iako još uvek učimo o ovoj retkoj bolesti, sada znamo da prouzrokuje grčeve koje sam već neko vreme imala“, objasnila je Dion.

Sindrom ukočene osobe je neurološka bolest sa karakteristikama autoimune bolesti. Radi se o retkom poremećaju koji karakteriše fluktuirajuća ukočenost mišića i povećana osetljivost na nadražaje kao što su buka, dodir i emocionalni stres, što može da izazove grčeve mišića.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Tačan uzrok sindroma ukočene osobe još uvek nije poznat, a najčešće se javlja kod osoba starosti od 40 do 60 godina.

Jačina grčeva kod obolelih osoba može da varira od toga da osoba padne, pa sve do toga da se celo telo osobe ukoči poput kipa. U nekim slučajevima, mišići su toliko napeti da kosti doslovno mogu da iskoče iz zglobova.

Iako ne postoji lek za sindrom ukočene osobe, stanje donekle može da se kontroliše pomoću posebnih injekcija antitela, lekova protiv teskobe i lekova za opuštanje mišića.

Ono što je najgore jeste činjenica da je ovde riječ o progresivnoj bolesti što znači da sindrom s vremenom napreduje, a simptomi postaju sve teži.

Izvor: Index.hr