IZGOVOR JE U EVOLUCIJI

Skoro svi veliki proizvođači mobilnih telefona naterali su nas da promenimo neke svoje navike. Poslednja u nizu je funkcija Power dugmeta.

Power dugme je krajnje jednostavno i ima svoju funkciju koja je uključivanje/isključivanje ekrana kratkim i potpuno isključivanje/uključivanje telefona dužim držanjem. Ako imate neki od novijih modernih telefona, znate da nije baš tako.

power

Umesto menija koji vam daje opciju da resetujete ili isključite svoj telefon, dugo držanje Power tastera sada je uglavnom prečica za digitalne asistente koji nas sve nerviraju. Kako piše TheVerge, a i mi se zdušno slažemo, ovo je pogrešno i vreme je da se nešto promeni.

Logika postoji, i evolucija koja je dovela do izbacivanja nepotrebnih dugmića i tastera uslovila je da moramo da neke funkcije dodelimo onima koji su ostali. Apple je to na iPhoneX uradio sa Siri funkcijom koja je preseljena na Power taster. Od tada isključivanje vašeg iPhone telefona zahteva pritiskanje kombinacije tastera.

Ako napravite grešku i kao i ostatak univerzuma do pre koju godinu, malo duže zadržite Power taster Siri će vas lepo slušati kako pominjete širu i užu rodbinu Tim Kuku i zaposlenima kompanije Apple. Kada vas prođe želja za psovanjem i pokušate da se setite, velika je šansa da ćete prvo uhvatiti screenshot, onda pojačati zvuk i tako u krug.

Kombinacija tastera je svuda različita

Na Samsung i Google telefonima je podjednako loše, jer u oba slučaja dobijate podjednako neupotrebljive asistente. Da stvar bude gora, prečica za isključivanje telefona nije ista na svim telefonima. Na iPhone treba da držite Power i neko dugme za regulaciju zvuka. Na Samsung telefonima ta prečica je kombinacija Power i tastera za smanjivanje jačine zvuka, dok je na Pixel telefonima Power i taster za pojačavanje zvuka.

I dok vi ne morate da svake nedelje menjate telefone kao neki od nas i možda ste se navikli na nove prečice, dobro pitanje je zbog čega je potrebno da se stalno navikavamo na nešto što nam je neko rekao da je bolje? Power taster jednostavno treba da radi ono što mu ime kaže. Na engleskom naravno, jer je jednostavnije reći Power taster nego taster za uključivanje i isključivanje.

Srećom, postoji „rešenje“

Ukoliko koristite iPhone, verovatno ste navikli na svakakve nelogičnosti koje je neko iz Apple tima smislio i odlučio da je tako bolje za ceo svet, tako da je vama ovakvo isključivanje telefona logično. Za slučaj da nije, najbolje što možete da uradite je da ugasite Siri (što bi, realno, svako trebao da uradi). Idite u Settings, pa u Accessibility, pa u Side Button i odaberite Off za Press and hold to speak opciju.

Samsung Galaxy telefoni su malo bolji, ili mnogo, ako nas pitate. Treba da odete u Settings, pa Advanced Features, pa Side Button i pod Press and Hold odaberete Power off menu.

Za obojicu Google Pixel korisnika u Srbiji, idite na Settings, System, Gestures i prebacite prekidač Hold for Assistant pod Press and hold power button opcijom.