TORTA OD ORAHA SA LIKEROM

Ova torta od oraha u koju ide i liker (od oraha) prilično je desertna i žestoka, a nije ni jevtina za pripremu, što bi bilo malo upozorenje za sve koji je imaju u planu.

torta od oraha

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
10 jaja
250 grama šećera
2 kašike prezle
30 grama čokolade za kuvanje
250 grama mlevenih oraha
50 mililitara likera
ZA FIL:
300 grama čokolade za kuvanje
6 kašika šećera
100 grama putera
1 litar slatke pavlake
250 grama mlevenih badema
1 vanilin šećer

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. U sud sa žumancima dodamo polovinu pripremljenog šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Zatim mikserom izmutimo belanca, dodamo preostali šećer i nastavimo mućenje dok se šećer ne rastopi.

Izmućena žumanca dodamo u sud sa izmućenim belancima i promešamo. Dodamo krupno izrendanu čokoladu, prezlu, liker, mlevene orahe i mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine. Testo preručimo u okrugli kalup obložen kuvarskim papirom. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo fil. U šerpu, na šporetu, sipamo slatku pavlaku. Dodamo šećer, vanilin šećer, čokoladu izlomljenu na parčad i kada sadržina provri sklonimo šerpu sa šporeta. Ohlađen fil preručimo iz šerpe u veći sud i mutimo mikserom dok nedobije potrebnu čvrstinu. Dodamo puter, mlevene bademe i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.

Sečemo patišpanj na dva jednaka dela. Na prvu koru nanesemo fil. Na fil stavimo drugu koru. Celu tortu premažemo filom. Preostalim filom punimo kuvarski špric i u vidu kuglica nanesemo fil na gornju površinu torte. Na svaku kuglu fila stavimo po tri kuglice čokoladnih bombona. Na sredinu torte nanesemo suvo grožđe. Po krajevima gornje površine nanesemo mlevene bademe.

Sečemo parče torte i serviramo na tanjir. Na tanjir nanesemo suvo grožđe, čokoladne bombonice i mlevene bademe.

Prijatno!