RAJEVI KRAĆEG ODMORA

Srpske planine Zlatar, Golija ili Stara planina neka budu vaš izbor ove zime. Imaćete autentičan zimski odmor prepun snega i tople porodične atmosfere.

Korona u Srbiji unela je mnogo promena u različitim sferama života. Turizam se našao prvii na udaru. Iako su se u početku stvari pomalo zaljuljale, vrlo brzo su svoje mesto u novim okolnostima našla srpska sela i smeštaji u prirodi, ka kojima su se turisti okrenuli.

srpske planine

Granice mnogih zemalja su se zatvorile, pa smo pomalo prinudno obilazili Srbiju u potrazi za skrivenim mestima i lokacijama za odmor. U toj pretrazi shvatili smo da naša zemlja zaista ima šta da ponudi, naročito kad su kraći odmori u pitanju.

Jedna od takvih planina je Zlatar. Do skora u senci obližnjih Tare i Zlatibora, a od prošle godine Zlatar ulazi na velika vrata u domaći turizam, naročito kada su porodični odmori u pitanju. Tamošnji domaćini brzo su uvideli nove trendove turističkih kretanja i kreirali vrlo interesantnu ponudu. Zlatar je danas jedan od predstavnika Srbije sa popularnim ej frejm (A Frame) kućicama kojih na ovoj planini ima sve više. U pitanju su planinske vikendice kojima dominira veliki krov. Vrlo tople i prijatne atmosfere, sa frontalnim delom u staklu,stvaraju blisku vezu i dodir sa prirodom. Kapaciteta od 4-6 ljudi postaju prvi izbor porodica sa decom. Kada se na to doda nenarušena priroda Zlatara i veoma autentična kuhinja ovog kraja, jasno je zašto Zlatar krupnim koracima ide ka preuzimanju primata kao zimskog centra Srbije.

zlatar selo

Nedaleko od Zlatara nam je i Golija. Česta destinacija naših školskih ekskurzija. Malo se zna da je ovo najsnegovitija planina Srbije, tj planina sa najvećim brojem dana pod snegom. I zaista, ovde sneg kada pada, deca su oduševljena belim prirodnim tunelima kroz koje se kreću. Guste četinarske šume Golije izgledaju bajkovito pod svim tim prekrivačem. Za razliku od Zlatara, Golija se ističe kao planina sa dobrom ponudom vikendica i brvnara od drveta. Privući će vas njihova topla i ušuškana atmosfera sa kaminima iz kojih lagano pucketa vatrica. Domaćini su ovde veoma gostprimljivi, a posebno se ističe selo Rudno kao predstavnik seoskog turizma Golije.

golija selo

Na drugom kraju Srbije pružila se Stara planina. Naš poznati nacionalni park, dugo je držao po strani kada je dolazak gostiju i turista u pitanju. Ipak, par godina pre i tokom same pandemije korona visrusa, Stara planina se ozbiljnije našla na turističkoj mapi Srbije. Pravi je biser nenarušene prirode Srbije što potvrđuje činjenica da se ovde nalaze najviši vodopadi naše zemlje otkriveni tek osamdesetih godina prošlog veka. Za ovaj kraj mnogi kažu da ima najukusniju kuhinju. Specijaliteti od paprike, vurde, sireva i projinog brašna malo koga ostavljaju ravnodušnim. Iako se čini dalje od drugih centara, praktično da same planine (sa pirotske strane) vodi auto-put, što dolazak čini značajno bržim i udobnijim. Od sela sa dobrom ponudom smeštaja ističu se Topli Do i Dojkinci. Vaši domaćini ovde često će biti starosedeoci ovog kraja od kojih možete čuti neverovatne priče i probati zaboravljene srpske specijalitete. A ako se odlučite na tu stranu, obavezno obiđite neke od vodopada koji se ovde nalaze. Ostaviće vas bez daha.

stara planina selo

Srpske planine Zlatar, Golija ili Stara planina neka budu vaš izbor ove zime. Sigurni smo da ćete imati autentičan zimski odmor prepun snega i tople porodične atmosfere.