POPULARAN K’O NEKAD

Yugo je definitivno sve traženiji i cenjeniji „preko bare“. A setimo se samo koliko su ga kritikovali…

Yugo neće dugo. Izgleda da nije baš tako, naročito u Americi! Kupci u SAD su izgleda „odlepili“ za čuvenim „jugićem“, pa se posle godina sprdnje sa ovim automobilom došlo do toga da se za sasvim obične primerke koji su lepo očuvani izdvajaju ozbiljne sume novca!

yugo

Najnoviji primer dolazi sa aukcijske platforme Bring-A-Trailer. U pitanju je Yugo GVL iz 1988. godine, koji je sa manje od 108.000 km sasvim običan automobil.

Sudeći po fotografijama, u pitanju je održavan primerak. Do 2021. bio je kod prvog vlasnika, koji je očigledno dobro vodio računa o svom automobilu, naročito o 1,1-litarskom motoru sa 55 „konja“.

Ovaj primerak je prodat po ceni od čak 9.001 američki dolar, što je potvrdilo da 12.100 dolara za kabriolet verziju nije bila samo slučajnost ili ishitreni potez nekog „jugonostalgičara“.

Amerikanci, izgleda, prepoznaju određene kvalitete Zastavinog proizvoda, kojeg su se u bivšoj zemlji olako odrekli kao sramnog poluproizvoda. Sve više ljudi navodi loše održavanje kao glavni uzrok lošeg imidža Yuga u Americi.

Tako, u komentarima ove aukcije, jedan komentator navodi da je iznajmljivao Yugo automobil za samo 10 USD/dan i pritom zarađivao pristojno.

Kaže da je bilo potrebno samo redovno servisirati automobil i menjati zupčasti kaiš na vreme. Jedan primerak i danas vozi i hvali njegovu nisku potrošnju goriva.

U svakom slučaju, Yugo je definitivno sve traženiji i cenjeniji „preko bare“. A setimo se samo koliko su ga kritikovali…

Izvor: B92.net