POSETA ČEŠKOJ PRESTONICI

Ovo je naš izbor najboljih stvari koje je moguće besplatno isprobati u Pragu.

Prag više nije jeftin grad za odmor kakav je nekad bio. Pivo i dalje osvežavajuće jeftino, ali atrakcije kao što su Katedrala Svetog Vida, Strahovska biblioteka i Praški Jevrejski muzej sada zahtevaju od posetioca da ruku zavuče dublje u džep.

u pragu

Srećom, u glavnom gradu Češke putnici sa ograničenim budžetom imaju u čemu da uživaju – ili, bolje rečeno, putnici bez budžeta.

Evo našeg izbora najboljih stvari koje možete besplatno da isprobate u Pragu.

1. Upijajte vibracije Karlovog mosta

Možda je to jedna od najpoznatijih atrakcija kada je Prag putovanje u pitanju, ali prelazak 650 godina starog Karlovog mosta ne košta ni cent. Prošetajte njegovom kamenom kaldrmom kako biste mogli da se divite nizovima baroknih statua, radujte se armijama pijanaca i umetnika i ućivajte u spektakularnim tornjevima i kupolama s obe strane reke.

Preporuka: Za odličan pogled na ukupni raspon od 500 metara mosta sa kamenim lukom, idite na obalu reke iza Muzeja Franca Kafke.

2. Gledajte u Astronomski sat

Sigurno najpoznatija gradska turistička atrakcija, Astronomski sat, jedna je od najpopularnijih besplatnih atrakcija u Pragu. Na svaki sat gomile turista se okupljaju ispod tornja Stare gradske skupštine da ga gledaju u akciji. Na kraju krajeva, istorijski je, fotogeničan i – ako odvojite vreme da ga proučite – bogat intrigantnom simbolikom. Ali, njegova povorka mehaničkih figura, koja traje 45 sekundi, pojedine turiste ostavlja pomalo razočaranim.

Osim što su nesumnjivo lepi i bogati simbolikom, dva brojača sata su izvor informacija. Oni pokazuju vreme (potražite tačku gde se zlatna ruka susreće s rimskim brojevima), dan i mesec u godini, horoskopski znak, vreme zalaska i izlaska sunca, trenutnu fazu meseca i još mnogo toga. Nije loše za sat koji je prvi put instaliran 1410.

3. Popnite se na brdo Petrin za fantastičan pogled na grad

Na vrhu nečega što izgleda kao minijatura Ajfelovog tornja, brdo Petrin je jedno od najpopularnijih igrališta u Pragu. Dođite na šumske staze, u rascvetale vrtove ruža i prekrasan pogled na grad. Bilo bi najbolje da ne propustite Zid gladi, građevinu izgrađenu 1362. koja je ime dobila prema tvrdnji da zid nije napravljen zbog strateške vrednosti, već kao sredstvo za obezbeđivanje prihoda izgladnelom stanovništvu Praga.

Preporuka: Možete pešačiti gore-dole kroz Petrin ili skočiti na žičaru iz 19. veka, koja je deo mreže javnog prevoza, tako da je besplatan dodatak za svako putovanje tramvajem ili metroom za one koji imaju važeću jednodnevnu ili trodnevnu kartu.

4. Lutajte besplatno praškim dvorcem

U praškom dvorcu možete slobodno i, naravno, besplatno, da lutate dvorištem i baštama, jer obilazak većine raskošnih enterijera praškog zamka košta, uključujući katedralu Svetog Vida. Uz sebe bi trebalo da imate lični dokument da biste mogli da prođete pored obezbeđenja.

Takođe ste slobodni da otkrijete čudnu Zlatnu ulicu. U njoj je neko vreme živeo pisac Franc Kafka, nakon što su tezge zatvorene i privlačna tišina zavladala ovom istorijskom ulicom.

Preporuka: Istraživanje dvorišta zamka je najbolje noću, jer se gužva obično smanji u ranim večernjim satima, dok kapije ostaju otvorene do kasno.

5. Krenite u obilazak višegradske tvrđave

Poput Praškog zamka, tvrđava Višegrad smeštena je na vrhu brda. Služila je kao bivša kraljevska rezidencija, a njome takođe dominira crkva koja gleda na reku Vltavu. Međutim, za razliku od Praškog dvorca, poseta je potpuno besplatna.

Osim što ćete istražiti veličanstvenu crkvu svetih Petra i Pavla, možete prošetati zidinama tvrđave i uživati u fantastičnom pogledu na grad. Pored toga, možete da posetite i gotičko groblje Višegrad, mesto sahrane značajnih Čeha poput Dvoržaka, jednog od prvih čeških kompozitora svetske slave. Tu je sahranjen i Alfons Muha, renomirani umetnik koji je naslikao Slavski ep, seriju od 20 gigantskih platna na kojima se prikazuje istorija i mitologija slovenskih naroda.

Preporuka: Leti Višegrad ima jednu od najboljih pivskih bašta u Pragu.

6. Pogledajte u kakvoj odeći je mali Isus

Prvi put donesen iz Španije 1628. godine i za koji se veruje da poseduje čudesne isceliteljske moći, novorođenče Isus ostaje mesto hodočašća za hriršćane – i odlična stvar koju treba videti nedeljom.

Drveni kip bogomladenačkog Isusa presvučen voskom i visok 47 cm ukrašen je ogromnim i stalno promenljivim nizom šarenih kostima. Bogomladenca, kao i besplatana muzej u kojem su izložene neke od njegovih najraskošnijih odora, naći ćete u crkvi Gospe Pobedonosne u Malom gradu, pet minuta peške od Karlovog mosta.

7. Pratite staze u vrtovima Letna

Grad od stotinu kula ima mnogo zelenih površina, od parka Stromovka punog jezera do Valenštajn vrta sa statuama. Ali zbog mešavine vijugavih staza, pivskih vrtova i širokih otvorenih prostora, teško je pobediti vrtove Letna.

Popnite se strmim stepenicama od tramvajske stanice Čehuv Most da biste polako otkrili izvanrednu panoramu Praga, uživajući u reci Vltavi, njenim mostovima i krovovima grada. Na vrhu ćete naići na džinovsko postolje koje je nekada podržavalo kolosalnu statuu Staljina (koju je uništio dinamit). Danas na tom mestu stoji upečatljiv funkcionalan metronom visok 23 metra (njegovo škljocanje se čuje svake sekunde), kao oda vekovnoj poslovici: s vremenom sve prolazi.

8. Divite se unutrašnjosti crkve Tin

Češka je jedna od najsekularnijih zemalja na svetu. Ipak, njen glavni grad je prepun veličanstvenih crkava iz prošlih vekova – i mnoge imaju slobodan ulaz (iako će sa zahvalnošću primiti donacije). Jedna od najfotografiranijih je Crkva Gospe pred Tinom, gotičko remekdelo s dvostrukim tornjevima koje se nadvija nad Starogradskim trgom.

Zakoračite unutra i istražite odvažnu baroknu unutrašnjost, uključujući oltar iz 17. veka i grobnicu pionirskog danskog astronoma Tiha Brahe. Ovaj Kopernikov suparnik bio je poznat po tome što je tokom svog života nosio veštački nos jer je svoj delimično izgubio u dvoboju mačem sa savremenikom oko toga ko je bio bolji matematičar.

9. Prošetajte uz brdo Vitkov

Dok će vas putovanje do futurističkog remekdela, TV tornja, koštati prilično novaca, na sličan način možete da uživate u panoramskim pogledima na Žižkov i Karlin sa obližnjeg brda Vitkov. Nacionalni spomenik se možda plaća, ali vas ništa ne košta da gledate u statuu jednookogi vođe husitske vojske Jana Žižke ili da šetate stazama na vrhu brda u hladu drveća.

Iza spomenika Jana Žižke možete da viditi veliku građevinu Nacionalnog spomenika, sagrađenu između 1927. i 1932. u čast češkim legionarima i osnivanju bivše Čehoslovačke. Brdo je bilo dobro mesto za spomenik. Ne samo da je tu bilo sukoba između Husita i Križara, već se i 1868. godine na tom mestu skupilo 15.000 ljudi da podrže češki nacionalni preporod. U istoj godini ovde je postavljen prvi kamen temeljac Nacionalnog pozorišta.

Unutar Nacionalnog spomenika možete da pronađete memorijalnu dvoranu u kojoj su smeštene najveće orgulje u Češkoj Republici.

10. Budite zaslepljeni ulazom u Opštinsku kuću

Povezana sa visokom, gotičkom kapijom koja označava ulaz u Stari grad, Praška opštinska kuća je umetničko delo arhitekture secesije. Ova tendencija je posebno vidljiva u luksuznoj dekoraciji, posebno metalnim radovima i ukrasima u štukaturi, koji dominiraju veličanstvenim cvetnim uzorcima nad glavnim ulazom. Sve oznake novog dekorativnog stila sa svojim biljnim oblicima vidljive su u unutrašnjosti velikog stepeništa, kao i na ostalim delovima.

Dok su dvorane na spratu dostupne samo uz plaćeni obilazak sa vodičem, putnici koji paze na budžet mogu i dalje besplatno da uživaju u blistavoj fasadi, zajedno sa velikim ulaznim mozaikom i ukrašenim foajeom.

Preporuka: Ovde se nalazi i kafić sa lusterima u stilu art novo. Lusteri koji se spuštaju s visokih plafona, visoki prozori na svakoj površini i pozlaćeni detalji koji čine unutrašnjost kafića sa početka dvadesetog veka tako luksuznim odvešće vas u dekadentno doba.

Doživite lepotu i kulturu Praga besplatno

Prag je prelep grad koji ima mnogo toga da ponudi. Iako mnogobrojne atrakcije mogu biti skupe za prosečnog posetioca, na sreću, postoji i mnogo besplatnih aktivnosti koje se mogu isprobati.

Možete uživati u lepotama Karlovog mosta, gledajući u Astronomski sat ili se penjući na brdo Petrin za fantastičan pogled na grad. Ako ste ljubitelj istorije, posetite Zid gladi, a ako želite da saznate više o lokalnoj kulturi, obiđite Praški dvorac.

Dakle, čak i ako imate ograničen budžet, i dalje možete da doživite lepotu i kulturu ovog istorijskog grada na Vltavi. Sa ovim opcijama, vaše putovanje u Prag neće koštati mnogo, a sigurni smo da ćete imati nezaboravno iskustvo.