NAJBOLJI CRTAĆI

Američki Paste Magazine osvrnuo se na to koji su animirani filmovi iz 2022. izazvali najveću pažnju u javnosti.

Animirani filmovi često dobiju mnogo manje pažnje nego što zaslužuju, naročito u poređenju sa igranim ostvarenjima, ali ipak vredi napraviti makar i malu retrospektivu onih koji su se izdvojili 2022. godine.

animirani filmovi 2022

vvvvv

Možda i nadominantniji trend u animaciji prošle godine bila je stop-motion tehnika, ali tu je i puno drugih prelepih ostvarenja rađenih na druge načine.

Američki Paste Magazine izdvojio je i napravio listu koji su to animirani filmovi iz 2022. na koje treba obratiti pažnju.

Beavis and Butt-Head Do the Universe

Za sve fanove legendarnih Bivisa i Batheda, ovaj film je doneo baš ono što su očekivali i služi kao odličan most do nove serije koja se dešava u modernom vremenu. Oni su i dalje tvrdoglavi, napaljeni, nesposobni i upadaju u sve moguće neprilike, a glavna je odlazak u svemir.

Neko ko nije upoznat sa animiranim kreacijama Majka Džadža verovatno neće baš ući u srž filma tako lako, ali svi ostali će teško moći da izdrže 10 minuta bez smejanja, jer ovaj film je baš to – odličan način za opuštanje mozga i uživanje u nečemu što je toliko glupo da je genijalno.

Apollo 10 ½: A Space Age Childhood

Glavna tema filma je nostalgična oda 60-im godinama i svim radostima detinjstva koje deluje mnogo jednostavnije od onog današnjeg. To se kroji kroz veliki broj upečatljivih detalja koji uopšte nisu suvišni, već samo detaljno slikaju sliku koju Linklater želi da prenese.

Uprkos tome što postoji zaplet po kome desetogodišnji Sten ide na Mesec jer je NASA slučajno napravila svemirski brod koji je premali za odraslu osobu, glavna tema i dalje predstavlja sam život dece i odraslih u jednoj eri koja je davno prošla.

My Father’s Dragon

Poslednji u nizu film iz irskog studija Cartoon Saloon, koji je poznat po prelepim animacijama obožavanim među ljudima svih godina, predstavlja adaptaciju voljene dečje knjige prepune maštovitih likova.

Animacija je 2D, a pratimo dečaka i zmaja koji obilaze neverovatan svet, a to pripoveda odrasla ćerka glavnog lika iz svoje perspektive odrastanjem sa nekim ko je i sam bio prepun raznih ideja.

Wendell & Wild

Film koji na početku deluje kao da nije pravljen za decu na kraju ipak obradi mnoge važne teme, a pre svega gubitak roditelja i državnim institucijama koje nisu regulisane kako treba, ali uz prizvuk natprirodnih elemenata.

Jedina zamerka tiče se previše tema koje su smeštene u 106 minuta, tako da je ovo lako mogao da bude film iz dva dela ili čak serija. Preporuka za ljubitelje filmova Beetlejuice i Nightmare Before Christmas.

The House

Za razliku od prethodnog ostvarenja, ovaj kolaž iz tri polusatne priče namenjen je odrasloj publici, jer ima mnogo mračniju i ozbiljniju atmosferu koja se tiče suštine svih likova koji se pojavljuju kroz tri vremenske linije.

Kroz ljude i životinje koji žive u istoj specifičnoj kući dobijamo puno pitanja nad kojima ćemo se duboko zamisliti, a sve to kroz animaciju koja bi mogla da se protumači kao da je na pola puta između Tima Bartona i Vesa Andersona.

Mad God

Ovo je nešto što se definitivno neće dopasti svima i što je namerno mučno kako bi prikazalo sve ono što je mračno u dubini ljudske prirode. To nije porodični film, niti jedan koji se gleda sa uživanjem uz kokice.

Grozomorni prikazi delo su Fila Tipeta, koji je ovaj film radio skoro 30 godina, na osnovu ideje nastale tokom njegovom rada na čuvenom Robokapu. U njemu ima previše slojeva da bi se opisali u malo prostora, ali dovoljno je reći da je u pitanju legendarni umetnik specijalnih efekata koji ima potpunu kreativnu slobodu.

The Sea Beast

U vreme kada nije ceo svet bio otkriven i dostupan na mapama, postojalo je puno legendi o tome koja i kakva se sve stvorenja kriju u neistraženim krajevima, naročito onim ispunjenim vodenim površinama.

Ovaj film se bavi traženjem i pronalaskom jednog baš takvog stvorenja, što vidimo iz perspektive devojčice koja se sakrila na brodu prepunom iskusnijih lovaca. Sve ovo dolazi uz puno sporednih tema i provučenih poruka koje vam ne pune glavu, već čine priču još upečatljivijom.

Belle

Virtuelni svetovi i zamišljene uloge koje ostvarujemo samo u njima, a ne u stvarnosti danas su veoma aktuelne, a to je umnogome i tema ovog filma, koji se pre svega bavi tugom i prevazilaženjem iste.

Može se reći da predstavlja svojevrsni komentar, odnosno novu verziju Lepotice i zveri u digitalnom svetu čuda prepunom tinejdžerskih neostvarenih snova, pomahnitalih hormona i nerazumevanja. To je predstavljeno prelepom animacijom koju će prepoznati ljubitelji debija autora Summer Wars, a ne treba kvariti gledanja sa previše detalja, već prosto uroniti u film.

Turning Red

Prvi Piksarov film koji je samostalno režirala jedna žena donosi priču o pubertetu, transformaciji i frustraciji telom iz ženskog ugla, ali sve to ima mnogo više skrivenih značenja i namenjeno je najširoj publici.

Ništa nije prenaglašeno, ali ni jednolično, a usput se prevazilaze mnogi nedostaci koje su imali prethodni filmovi ovog studija, što je veoma pohvalno. U njemu će se najviše pronaći tinejdžeri, ali tu su humor i šarm na koje neće ostati imuni ni stariji gledaoci.

Guillermo del Toro’s Pinocchio

Kao neko ko se nikad nije ustručavao od kombinovanja teških istina života sa nevinošću mladih protagonista, Del Toro se istakao kao možda i najbolji izbor za još jednu adaptaciju dobro poznate priče o dečaku od drveta, 22. po redu.

Za razliku od prethodnih, koje neposlušnost tretiraju kao lošu osobinu koje se treba čuvati, ova nju hvali kao nešto veoma važno u okviru pobune protiv lošeg društvenog sistema i nametnutih pravila. Smrt se takođe ne gleda sa strahom, već sa poštovanjem i sve donosi jednu novu perspektivu priči staroj skoro 150 godina.

Izvor: City Magazine