HUMANITARNI KARAKTER

U ekipi pesme „Božićna svetlost“ su i dečji horovi Crkve Svetog Đorđa i Dečjeg kulturnog centra, kao i deca iz Mladenovca, Kragujevca i Kruševca.

Povodom božićnih praznika, a sa blagoslovom patrijarha Porfirija, grupa umetnika na čelu sa autorom Ljiljanom Popović i rediteljem Hadži-Aleksandrom Đurovićem objavila je novu pesmu i spot „Božićna svetlost“.

božićna svetlost

Pesma je urađena u tradicionalnom stilu, u aranžmanu Predraga Nedeljkovića, po ugledu na grčke božićne kalande, premijerno je prikazana na Badnji dan.

– Pesma i spot su usmereni ka deci sa Kosova i Metohije, sad kada im je najviše potrebno – kazala je autorka pesme, pa dodala:

– Uvek mi je čast i radost da radim sa decom. Pesma je jednim delom posvećena i našem dragom mitropolitu Amfilohiju, koji je rođen na Božić, i veoma je bio vezan za Kosovo i Metohiju.

Popovićeva je svoj umetnički stil izgradila kao solista, poeta i autor uz grupu „Živa voda“, sa kojom je imala nastupe širom naše zemlje, često i na Kosmetu, kao i u zemljama regiona i Evrope.

Reditelj Hadži-Aleksandar Đurović, koji je postigao veliki uspeh sa filmom „Sveta Petka – Krst u pustinji“, nastavio je svoj duhovno-istraživački, kao i stvaralački put i u prikazu „Božićne svetlosti“.

– Velika mi je čast što sam učestvovao u realizaciji spota „Božićna svetlost“ i time podržao značajnu humanitarnu akciju – rekao je Hadži-Aleksandar Đurović.

– Nadam se da će spot doprineti što većem odazivu da se daruju deca i narodna kuhinja na Kosovu i Metohiji, posebno u ovim vremenima kada je našem narodu tamo potrebna svaka vrsta podrške, a pre svega duhovna snaga.

VELIKA EKIPA

Uz autora i vokala Ljiljanu Popović, u spotu učestvuju i glumci Milena Predić, Andrej Šepetkovski i Viktor Savić, muzičari vizantijskog hora Mojsije Petrović, akademik Matija Bećković, kompozitor Milutin Popović Zahar, književnica Ljiljana Habjanović Đurović.

U ekipi su i dečji horovi Crkve Svetog Đorđa, pod upravom Irine Vojvodić, i Dečjeg kulturnog centra Beograd, kojim diriguje Nevena Ivanović, kao i deca iz Mladenovca, Kragujevca i Kruševca.