DIZAJN PRE KVALITETA

Loše vino može da krasi dobra etiketa, pa su recenzije stručne ili laičke i dalje najbolja preporuka pri izboru vina.

Čak 85 odsto vinoljubaca ponekad kupuje vino samo na osnovu toga koliko je dobra njegova etiketa, pokazao je rezultat istraživanja koje je sprovela onlajn vinoteka Vivino.

dobra etiketa

Ma koliko da se razumemo u vino, gotovo svako od nas će povremeno zastati pred prelepo dizajniranom, neobičnom, inovativnom, stilski savršenom etiketom vina – i kupiti vino baš zbog nje. Ovo je rezultat istraživanja koji je objavila velika internet prodavnica vina Vivino, preciziravši da je čak 85 odsto ispitanika reklo da je bar jednom kupilo vino zato što im se dopao dizajn etikete.

U istraživanju čiji su rezultati objavljeni neposredno nakon Nove godine učestvovalo je 1.800 vinoljubaca širom sveta. Ono je, navodi Vivino, pokazalo da je dizajn etiketa ključan u odluci kupaca da se otisnu izvan svoje “zone komfora” i kupe vino koje inače ne bi kupili.
Pol Džons, direktor za vino u kući Vivino, rekao je da ovo naročito važi u situacijama u kojima smo suočeni sa obiljem opcija:

– Kada znamo da toliki broj kupaca vina priznaje da se pri kupovini oslanja na izgled etikete i boce, jasno je da dobar dizajn etikete može da ima snažan uticaj na našu odluku u kupovini. Suočeni sa ogromnim policama sa vinom u supermarketima, lako se osetimo ugroženo i pritisnuto, i tada ćemo često odabrati ono što se ističe izgledom – navodi Džons i dodaje:

– Veliki broj dostupnih vina znači da nema osobe koja detaljno poznaje svaku pojedinačnu bocu u prodavnici, ma koliko upućena bila u svet vina. Ovde nam u pomoć dolazi kolektivna mudrost kupaca vina koju možemo iskoristiti da proverimo dostupne činjenice o vinu koje nam je privuklo pažnju – rekao je Džons, ne tako suptilno reklamirajući svoj onlajn biznis, ali i nudeći pametan savet – i loše vino može da krasi dobra etiketa, a recenzije – stručne, pa i laičke – i dalje su najbolji alat pri izboru vina.

Izvor: Vinoifino.rs