UZBUDLJIV CRTAĆ

„Faraon, divljak i princeza“ prati tri različite priče kroz tri razdoblja. Reč je o neobičnom spoju različitosti, a opet je jedinstvena celina.

Animiran film „Kiriku i veštica” zvanično je prvi bioskopski animirani film sinhronizovan na srpskom jeziku. Od istog reditelja, nagrađivanog profesionalca za animacije, Mišela Osela, 26. januara u bioskope stiže uzbudljiva avantura „Faraon, divljak i princeza”, potkovana važnim istorijskim činjenicama, neophodnim za edukaciju najmlađih.

faraon divljak

Ovo animirano ostvarenje Mišela Osela, dobitnika nagrade BAFTA, premijerno je prikazano na 18. KIDS FEST-u, a prati tri različite priče, odnosno tri razdoblja. Pred gledaocima će se naći neobičan spoj različitosti, jedinstvena celina o svemoćnim bogovima, prinčevima i princezama, ljubavi, hrabrosti i snovima.

Egipatska civilizacija fascinirala je Osela od malih nogu i kako bi što uverljivije predstavio prvu priču, stručnjaci Luvra, specijalizovani za Egipat, kao i za afričke dinastije, pomogli su mu pri radu, te je ova priča, kako ističe Oselo, „istorijski najtačnija”.

U svojoj karijeri prikazivao je Japan, Persiju, Tibet, Antile, a na isti način pristupio je i francuskom regionu Overnj. Putovao je njegovim predelima i istraživao kamerom:

„Mnogo sam naučio o toj teritoriji i svemu onome što je predstavlja: sivi vulkanski kamen, katedrala u Klermon-Feranu, veliki broj zamkova koji su me oduševili”.

Ovo je priča bez mnogo dijaloga: „Likovi izražavaju svoje komplikovane misli i osećanja na način koji je razumljiv čak i najmlađima, a nije prejednostavan odraslima. Volim da upotrebljavam samo korisne reči i uvek se preispitujem koji im je smisao”.

Mišel Oselo je poznat po mnogim crtanim filmovima (Azur i Asmar, Dilili u Parizu), a na ovim prostorima posebno je ostala upamaćena animacija „Kiriku i veštica”.

„Danas srećem ljude koji su kao deca gledali moje filmove i koji mi na njima zahvaljuju. To je neverovatno. Većina animatora koji su se pridružili mom timu rekli su mi da su odrasli uz moje filmove i da su zbog toga došli da rade sa mnom. Često se susrećem sa svojom publikom i razgovaram sa gledaocima svih uzrasta. Divno je kada jedan autor može da vidi ono što njegov rad postiže tokom godina. Zaista sam ispunjen”, izjavio je Oselo reagujući na svoj novi film „Faraon, divljak i princeza”.

Izvor: Politika