IMA RAZLIKE

Zbog čega su gojazni muškarci u većem riziku od nastanka raznih kardiovaskularnih stanja nego gojazne žene?

Gojazni muškarci više su izloženi riziku od srčanih komplikacija, jer višak telesne masti, posebno u predelu stomaka, može dovesti do brojnih kardiovaskularnih faktora rizika kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol i dijabetes.

gojazni muškarci

Ovi faktori rizika povećavaju verovatnoću razvoja srčanih bolesti, uključujući srčani i moždani udar. Pored toga, gojaznost može izazvati promene u strukturi i funkciji srca, što otežava srcu da efikasno pumpa krv.

Žene pokazuju razlike u distribuciji i funkciji masnog tkiva od muškaraca i imaju manji rizik od kardiovaskularnih poremećaja vezanih za gojaznost.

Nedavna studija je pokazala da ženke miševa pokazuju veći nivo rasta krvnih sudova u masnom tkivu i održavaju bolje metaboličko zdravlje od mužjaka kao odgovor na akumulaciju telesne masti.

Ovo istraživanje uporedilo je razlike u obrascima ekspresije gena endotelnih ćelija masnog tkiva dobijenih od muških i ženskih miševa sa gojaznošću.

Studija je otkrila da endotelne ćelije iz masnog tkiva muškaraca sa gojaznošću izražavaju više nivoe gena povezanih sa upalom, dok su ćelije ženki miševa pokazale povećanu ekspresiju gena povezanih sa proliferacijom ćelija.

Ovi rezultati bi potencijalno mogli da doprinesu razumevanju mehanizama koji leže u osnovi polnih razlika u razvoju gojaznosti i srodnih stanja, odnosno zbog čega su gojazni muškarci u većem riziku od nastanka kardiovaskularnih stanja nego gojazne žene.

Srčane komplikacije kod gojaznosti

Gojaznost može dovesti do brojnih srčanih komplikacija – ovo su najčešće:

Bolest koronarnih arterija – Gojaznost povećava rizik od bolesti koronarnih arterija, što je najčešći tip bolesti srca. Ovo oboljenje se javlja kada se arterije koje snabdevaju krvlju srce sužavaju ili blokiraju, smanjujući dotok krvi u srce.

Srčana insuficijencija – Gojaznost može izazvati promene u strukturi i funkciji srca, što otežava srcu da efikasno pumpa krv. Ovo može dovesti do srčane insuficijencije, stanja u kojem srce nije u stanju da pumpa dovoljno krvi da zadovolji potrebe organizma.

Visok krvni pritisak – Za javljanje hipertenzije, gojaznost je glavni faktor rizika, jer visok krvni pritisak može da ošteti krvne sudove i poveća rizik od srčanog udara (infarkt), moždanog udara (šloga) i bolesti bubrega.

Kardiomiopatija – Gojaznost može izazvati kardiomiopatiju, stanje u kojem srčani mišić postaje zadebljan i ukočen, što otežava srcu da pumpa krv.

Atrijalna fibrilacija – Gojaznost takođe povećava rizik od atrijalne fibrilacije, vrste nepravilnog otkucaja srca koja može dovesti do krvnih ugrušaka, moždanog udara i drugih komplikacija.

Apneja u snu – To je stanje u kojem se disanje osobe više puta prekida tokom spavanja i to se češće dešava gojaznim osobama. Apneja u snu takođe može da poveća rizik od nastanka visokog krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara.